Tänään on 26.09.2017 12:12 ja nimipäiviään viettävät: Kuisma ja Finn. MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI

Sillä sipuli: Glögi-juustokakku valkosuklaalla

Julkaistu: · Päivitetty:

Ihanaa, että joskus kyläilyt onnistuvat nykyäänkin ilman viikkoja aiemmin lähettyjä kutsuja ja suunnitelmia. Tuumasimme Jukan kanssa alkuviikosta, että perjantaina meillä ei olisi mitään ohjelmaa. Samalta istumalta päätimme kokeilla josko kahdella ystäväperheelläkin olisi vapaata. Meitä lykästi ja saimme yökylään yhteensä seitsemän henkeä. Poitsumme huone oli yhtä isoa petiä, kun sänkyjä yhdisteltiin ja patjoja aseteltiin lapsia varten. Aikuisille levitettiin sohvasänky olohuoneeseen ja pumpattiin patja tyttären huoneeseen. Sopu sijaa antaa.  Lupasin illaksi rentoa syötävää, mikä meinasi nyt luomupossun kaslerista muhitettua kuubalaista ropa viejaa . Laitan ohjetta siihen myöhemmin, sillä sitä ehdittiin jo instagrammin puolella pyydelläkin. Jälkiruuaksi tein pitkästä aikaa juustokakun, johon halusin näin pikkujouluaikaan glögikiilteen. Sopiva ohje löytyi Maku.fi-sivustolta.  Tein torstai-iltana pohjan ja moussen ja kiilteen vasta perjantaina puoliltapäivin töiden jälkeen. Näin jaettuna kakun leipominen ei tuntunut lainkaan työläältä tai aikaa vievältä.     Lopputulos oli oikein maukas! Mousse oli ihanan pehmoista rakenteeltaan ja valkosuklaisuudessaan kovasti tuhtia. Piparkakkupohja sopi hyvin joulunalusaikaan. Glögikiille punaisuudessaan teki kakun kauniiksi.  Tosin uumoilin kiilteen tulevan tummemmmaksi, enkä niin tarkkaan tasoitellut moussea. Kiille olikin kovasti läpikuultavaa, jolloin kaikki möykyt näkyivät selvästi. Kertokaas taitavat leipojat millä keinoin kiilteen saisi tummemmaksi ilman liian tukevaa glögimakua? GLÖGI-JUUSTOKAKKU VALKOSUKLAALLA noin 16 palaa pohja 200 g piparkakkuja 100 g voita valkosuklaamousse 2 dl kuohukermaa 300 g maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä) 150 g valkosuklaata 1 dl tomusokeria ¼ tl vaniljaa TAI 1 tl vaniljasokeria 4 kpl liivatelehteä 2 rkl sitruunamehua glögikiille 3 kpl liivatelehteä 3 dl glögiä pohja: Murskaa piparkakut puhtaassa pakastepussissa, kaulimella päältä painaen tai surrauta monitoimikoneessa jauhomaiseksi. Sulata voi. Sekoita siihen piparimuru. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 22 cm) reunan ja pohjan väliin. Painele keksimuru tiiviisti vuoan pohjalle. Siirrä kakkupohja jääkaappiin odottamaan. valkosuklaamousse: Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto lusikalla kännellen. Paloittele valkosuklaa. Sulata suklaa miedolla teholla mikroaaltouunissa välillä sekoittaen. Yhdistä kermavaahto, tuorejuusto ja valkosuklaasula. Mausta seos tomusokerilla ja vaniljalla. Liota 4 liivatelehteä kylmässä vedessä viisi minuuttia. Kuumenna sitruunamehu kattilassa ja nosta pois liedeltä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois. Sekoita liivatteet hyvin kuumaan sitruunamehuun, jolloin ne liukenevat mehuun. Anna liivateseoksen jäähtyä pieni hetki. Sekoita se muihin mousseaineksiin ohuena nauhana. Levitä ja tasoita mousse piparkakkupohjalle. Nosta juustokakku jääkaappiin muutamaksi tunniksi (tai yön yli) hyytymään. glögikiille: Liota 3 liivatelehteä kylmässä vedessä viitisen minuuttia. Mittaa 1/2 dl valmista glögiä kattilaan. Kuumenna glögi kiehuvaksi, ja nosta kattila pois liedeltä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen neste pois ja liuota liivatteet kuumaan glögiin. Lisää liivateseokseen loput 2 1/2 dl glögiä. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi ja valuta se varovasti valkosuklaamoussen päälle. Nosta kakku jääkaappiin hyytymään 4–5 tunniksi tai yön yli. Säilytä glögi-juustokakku ennen ja jälkeen tarjoilun jääkaapissa.

Avainsanat: aikuinen antaa dl ehdittiin ei fi glögi henki hetki huone ilta ja jääkaappi kakku kattila keino kerma kermavaahto kokeilla kun kuohukerma kuumenna kylmä leivinpaperi lopputulos lusikka maku maustamaton mieto mikä minuutti neste nyt odottaa ohje olohuone paloitella patja pieni pohja päättää se sekoittaen seos sitruunamehu suklaa sulata syötävä säilyttää teho tehdä tiivis tomusokeri torstai tunniksi tuorejuusto tytär työ valkosuklaa valmis vaniljasokeri varovainen vesi viikko vuoaka *juusto joulu leivonnaiset/makeat/kakut