Tänään on 19.02.2017 23:03 ja nimipäiviään viettävät: Eija ja Fritjof. MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI

Iloisen sitruunan keittiö: Limemousse

Julkaistu: · Päivitetty:

“I'm not a vegetarian! I'm a dessertarian!”  - Bill Watterson, Calvin and Hobbes: Something Under the Bed is Drooling Earth Hour -päivällisen jälkkäriksi herkuteltiin ihanalla limemoussella. Mousse oli pehmeän sitruksinen n. 4-5 tunnin maustumisen jälkeen ja hyvin vahvasti sitruksinen seuraavana päivänä. Minä pidin vielä enemmän seuraavan päivän mausta, mutta jos en ole varma vieraiden makupaletin happamuudenkestosta, tarjoan varmasti toistekin hieman miedompaa versiota. -- Ohje on Epicurious -sivustolta, Key Lime Mousse . Minä käytin alkuperäiseen reseptiin verrattuna hieman enemmän kuoriraastetta ja vähemmän limemehua, koska kuoriraastetta oli riittämiin ja mehua tarvitsin hieman muuhunkin käyttöön. Käytin suhteessa hieman vähemmän sokeria ja oikaisin muissakin mitoissa paremmin oman keittiön mittavälineisiin sopiviksi. Jos sinulla on aikaa, antaa moussen maustua esimerkiksi seuraavaan päivään ja pidät miedommasta limettisestä mausta, vähennä limemehun ja -kuoriraasteen määrää. Limemousse (n. 6-8 annosta) 1,5rkl limekuoriraastetta* 2dl vastapuristettua limemehua (8kpl limeä*) 1,75dl sokeria (minä käytin tomusokeria, koska vain sitä oli) 0,25tl suolaa 8 keskikokoista kananmunaa 150g suolatonta voita 3dl kuohu- tai vispikermaa (lisätään lopuksi jäähtyneeseen kiisseliin) Raasta hyvin pestyjen limehedelmien kuori. Neljä tasaisesti raastettua tai minun tapauksessa kahdeksan pilkulliseksi raastettua riitti tuohon määrään kuoriraastetta. Puserra limeistä mehu (minä sain n. 2,5dl). Yhdistä kaikki ainekset kermaa lukuunottamatta kattilassa. Minä käytin hyvin suurta kattilaa, jotta vatkatessa kiisseliä ei roiskuisi ympäri keittiötä. Kuumenna seos hitaasti miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Minä laitoin voin jääkaappikylmänä palasena liemeen, joten sen sulamiseen meni hetki. Kylmän voipalan ja vatkainten kohtaaminen ei aiheuttanut kuin isoja roskeita, joten kiertelin voipalaa, kunnes se oli sulanut. Vatkasin kastiketta koko ajan ja siitä syntyikin paksuhko kiisseli. Ohje neuvoi vatkaamaan, kunnes vatkauksen jäljet pysyvät näkyvissä n. 5 minuuttia. Minua alkoi huolettaa, että kiisseli kypsyy rakeiseksi, joten otin kiisselin liedeltä mutulla. Alkuperäinen ohje neuvoo jäähdyttämään kiisselin jääpalahauteessa. Minulla ei ollut kiire, joten laitoin kiisselin parvekkeelle, jossa oli noin jääkaappilämpötila ja kävin välillä sekoittelemassa, ettei kiisseliin muodostuisi kuorta. Vaahdota kerma. Yhdistä kerma ja täysin jäähtynyt sitruskiisseli ohjeen mukaisesti varovasti, mutta perusteellisesti. Minä onnistuin toimimaan jälkimmäisen neuvon mukaisesti. Earth Hour -iltana koristeluilla ei ollut kovin paljon väliä, sillä sain jälkiruoan juuri pöytään, kun valot piti sammuttaa, mutta sen mitä hämärässä näki, sitruunamelissa ja syötävät kukat näyttivät kyllä todella kauniilta. Seuraavana päivänä innostuinkin sitten asettelemaan kunnon sitruunamelissalehvästön jälkkärikulhoon. Kukat ja yrtit ovat eniten minun mieleeni koristeista. Oli hauska huomata, että meidän lähikaupastakin pystyi ostamaan syötäviä kukkia, tai ainakin pystyi vielä viime viikolla.