Tänään on 23.05.2017 21:40 ja nimipäiviään viettävät: Lyydia, Lyyli ja Lydia. MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI

Iloisen sitruunan keittiö: Maukas maa-artisokkapaistos

Julkaistu: · Päivitetty:

The point is to work with the ingredients, treat them right, cook with love, and create something you and everyone else wants to eat right that minute. Have fun!”  - Joe Campanale, Downtown Italian: Recipes Inspired by Italy, Created in New York's West Village Tämä tomaattinen ja sitruunainen maa-artisokkapaistos on todella hyvää. Tein tätä jo viime jouluna. Niin herkullinen muisto siitä jäi, että piti tehdä uudestaan tänä vuonna jouluksi ja sieppasinpa vielä pussillisen maa-artisokkia ostoskoriin valmistettavaksi vuodenvaihteeksi. Minä pidän t-o-d-e-l-l-a paljon tomaateista, erityisesti pikkutomaateista. Olin epähuomiossa syönyt kaikki ostamani pikkutomaatit unohtaen, että tarkoitus oli käyttää niitä tähän maa-artisokkapaistokseen. Kaapista löytyi kuitenkin aurinkokuivattuja tomaatteja ja päätin käyttää niitä. Lopputulos oli ehkpä vielä hivenen herkullisempi. Seuraavaksi pitää kokeilla laittaa sekä tuoreita tomaatteja että aurinkokuivattuja tomaatteja. -- Resepti on Jaelin Appelsiineja ja hunajaa -blogista,  Hurjan hyvää pahdettua maa-artisokkaa ja tomaattia . Tämä blogi saattaa hyvinkin olla suosikkini kaikista ruokablogeista, niin usein tulee merkattua kokeiltavaksi reseptejä ja ihastuttua niihin. Satokausikalenterin mukaan maa-artisokkien kotimainen sesonki on syys-marraskuussa ja vielä joulu-maaliskuussa saa kotimaisia varastotuotteena. Maa-artisokkapaistos (gluteeniton, viljaton, kananmunaton, soijaton) n. 4 annosta 500g raakoja maa-artisokkia 1-2 sitruunaa 2tl kuivattua timjamia n. 4rkl oliiviöljyä suolaa mustapippuria (minä käytin viimeisimmällä kerralla sitruunapippuria) persiljaa (minä käytin kuivattua) basilikaa (minä käytin kuivattua) valkosipulia (kun tein tätä jouluiksi, niin jätin valkosipulin pois, koska kaikki eivät siitä pidä) 10-12 kirsikkatomaattia (voit myös käyttää n. 50g aurinkokuivattuja tomaatteja) 100-150g fetaa (minä käytin lampaanmaitofetaa) Lämmitä uuni n. 220 asteeseen. Purista toisen sitruunan (tai jos käytät suuria niin puolikkaan sitruunan) mehu kylmään veteen. Pese ja kuori maa-artisokat ja laita odottamaan sitruunaveteen, jotta ne eivät tummu. Nyt viimeisimmällä kerralla minä harjasin maa-artisokat juuresharjalla ja kuorin vain multaisimmat kohdat. Maa-artisokassa on hivenen sitkeä kuori, joten jos epäilet sen haittavaan, niin suosittelen kuorimaan kokonaan. Itse aioin jatkossakin käyttää juureharjaa ja vain kuoria sieltä täältä kuorimaveitsellä. Sekoita toisen sitruunan (tai isosta puolikkaan) mehu (n. 2rkl), timjami ja oliiviöljy, ja lisää pippuria ja suolaa makusi mukaan. Pilko maa-artisokat ja kirsikkatomaatit ja laita uunivuokaan. Minä pyörittelin maa-artisokkapalat ja tomaatit kauttaaltaan sitruuna-mauste-öljyssä. Paista n. 45 minuuttia tai kunnes maa-artisokat ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä. Alkuperäisessä ohjeessa feta ja persilja-basilika-valkosipuli-oliiviöljy-kastike lisätään vasta valmiiseen ruokaan. Minä lisään fetajuuston ja mausteet paistamisen loppuvaiheessa maa-artisokkien ja tomaattien sekaan ja annan paistoksen paistua uunissa n. 10-15 minuuttia. Paistos on saanut paljon kehuja nyt kahtena jouluna. Eihän tämä suomalaiselta joululta maistu, mutta meidän perheessä, jos ruoka tarjoillaan joulupöydässä, se on jouluruokaa. ;-)

Avainsanat: village vesi valkosipuli uunivuoka uuni tomaatti timjami tarkoitus tarjoilla syödä syys suosikki suola sitruuna sesonki ruoka resepti puristaa pitää pippuri pestä persilja perhe ostoskori oliiviöljy ohje odottaa mustapippuri muisto minä minuutti minute mehu mauste maukas marraskuu maaliskuu maa lämmittää lopputulos laittaa laita käyttää kypsä kylmä kuori kuivattu kotimainen kokeilla kehu kastike kaappi jouluruoka joulupöytä joulu joe jatko italy italia inspired ingredient hunaja herkullinen feta downtown created create cook by blogi basilika annos alkuperäinen uuniruoka kasvislisäke öljy you west