Tänään on 20.09.2017 06:54 ja nimipäiviään viettävät: Varpu, Vaula ja Erna. MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI

Kääpiölinnan köökissä: Mallasleipä ♥

Julkaistu: · Päivitetty:

Viime viikolla innostuin taas leipomaan leipää. Selailin aikani kuluksi keittokirjoja ja Pirkan parhaan leivontakirjan mallasleipäohje suorastaan pakotti tarttumaan jauhopakettiin. Mallasleipä on mun heikkouteni, etenkin itse leivottuna. Näistä leivistä ei tullut mitään kaunokaisia, sillä ajatuksissani länttäsin kaikki kolme leipää samalle pellille. Ja kyllähän sen tietää, ettei kolme isoa leipää mahdu kohoamaan kauniisti yhdellä pellillä. Mutta ei se näkö, vaan se maku. Leivät olivat rakenteeltaan ihanan pehmeitä ja maultaan kunnolla maltaisia. Jos mallasleivästä tykkäät, kokeile ihmeessä tätä ohjetta! Taikina on pehmeää ja löysähköä ja kannattaa sellaiseksi jättääkin. Kohotetun taikinan vaivaamiseen ja leipien muotoilemiseen voit käyttää hiivaleipäjauhoja. Pehmeä taikina takaa pehmeän lopputuloksen. Mallasleipä (3 leipää) 1½ dl kaljamaltaita 2½ dl kiehuvaa vettä 5dl vettä 50 g hiivaa 3/4dl siirappia 1½ tl suolaa ½ dl öljyä n. 12dl hiivaleipävehnäjauhoja   Mittaa maltaat kulhon pohjalle ja kaada päälle kiehuva vesi. Anna hautua ja turvota noin tunti. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää turvonnut mallasseos, siirappi, suola ja öljy. Alusta joukkoon jauhot niin, että taikina on pehmeää. Kohota taikina liinan alla lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.   Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan ja leivo leiviksi. Pane leivät pellille leivinpaperille ja pistele. Kohota leivät peitettyinä hyvin.   Paista 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla 35-40 minuuttia. Tarkista kypsyys koputtelemalla leipien pohjaa. Jos ääni on kumiseva, leipä on kypsä. Voit sivellä leipien pintaa vedellä ohennetulla siirapilla paistumisen loppuvaiheessa, mutta hyvää tulee ilmankin.

Avainsanat: dl aste alusta leipoa käyttää kädenlämpöinen kypsä kaunis jauhot hiiva hautua suolaiset leivonnaiset ruoka leivät ja sämpylät leivonta foodlover öljy ääni vesi uuni tunti tietää taikina suola siirappi selailla pohja pelti pehmeä pane minuutti maku lämmin leipä