Tänään on 23.09.2017 15:49 ja nimipäiviään viettävät: Mielikki ja Tekla. MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI

Kulinaarimuruja: Joulun makuinen jälkkäri

Julkaistu: · Päivitetty:

Vielä ehkä tohtinen postata jouluisen jälkkärireseptin, kun Nuutinpäiväkin on vasta loppuviikosta. Se kuuluisa vanha kansahan hokee, että "hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi". Samaisen lähteen mukaan "joulu loppuu loppiaiseen, Nuutinpäivään kumminkin". Nyt päättymäisillään olevan sesongin särpimiksi en jaksanut tehdä hirmuisia määriä perinteisiä jouluruokia. Jotain spessua toki väsäsin: kylmiä kaloja oli juuri sopivasti, jouluburgeritarpeita  riittävästi, juustoja enemmän kuin tarpeeksi ja joulukarkkejakin säällinen määrä. Karkkiosastoon lasken kuuluvaksi myös tämän pikkuisen satsin panna cottaa ja kardemummaluumuja .  Luumut ovat olleet jossain muodossa joulupöydässäni oikeastaan niin pitkään kuin muistan. Kakarana luumurahkaa olisi voinut vetää kulhotolkulla ja joulutorttukiintiökin tuli täyteen jo hyvissä ajoin ennen täysi-ikäistymistä. Luumusoppa oli riisipuuron kanssa paljon parempaa kuin sekametelisoppa. Joulukinkkuakin muistan joskus koristellun luumuilla, mutta ne taisivat kyllä jäädä syömättä.  Tämän luumusoseen maustoin jouluiseksi kardemummalla. Soseesta tuli täydellinen pari unelmanpehmeälle panna cottalle , jonka erinomaisuus ja helppotekoisuus tuppaa aina välillä unohtumaan. Panna cottaan tarvitset: 1½ liivatelehteä 2 dl kermaa 1 rkl sokeria 1 tl vaniljasokeria Luumusoseeseen tarvitset: 2 dl kuivattuja luumuja 2 dl vettä 1 rkl sokeria 1 tl jauhettua kardemummaa Tee näin: Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Laita kerma, sokeri ja vaniljasokeri paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna seos ja anna sen kiehua parin minuutin ajan. Ota kattila liedeltä. Puristele liivatteista ylimääräiset vedet ja lisää ne kattilaan. Sekoita. Kaada seos kahteen tarjoiluastiaan ja laita ne hyytymään jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi. Laita luumut, vesi, sokeri ja kardemumma kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna pöhistä miedolla lämmöllä, kunnes luumut ovat pehmenneet ja neste on haihtunut lähes kokonaan. Sauvasekoita hiukan jäähtyneet luumut soseeksi. Kokoa annokset lusikoimalla huoneenlämpöistä luumusosetta jääkaappikylmiin panna cotta-astioihin.

Avainsanat: maitotuotteita joulu hedelmiä vetää vesi vaniljasokeri vanha täydellinen tuomas tunniksi tuli tee tarvita syödä sokeri sesonki seos postata perinteinen pari panna paha nuutti neste mieto makuinen lämpö lähde luumuja loppiainen laita kylmä kuumenna kuuluisa kiehua kerma kattila kardemumma kala jääkaappi jälkkäri juusto juuri jouluruoka jouluinen jauhettu dl annos