Tänään on 20.11.2017 20:59 ja nimipäiviään viettävät: Jari, Jalmari, Hjalmar ja Pontus. MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI

Sillä sipuli: Marinoitu mukulaselleri ja sellerikreemi

Julkaistu: · Päivitetty:

Aavistuksen kirpsakat, yrttiset mukulaselleriviipaleet raksahtavat juuri sopivanmoisesti suussa tuntuen hieman pehmenneiltä, ei-mössöisiltä. Kermaisuutta ja pehmeyttä kokonaisuuteen luo sellerikreemi, jossa kermaa ja voita ei ole säästelty. Todellakaan.  Tämä maukas annos päätyi joulupöytäämme inspiroivasta Juuri nyt-kirjasta . Olemme saaneet opuksesta monta hyvää ideaa nelihenkisiin (joulu)pöytiimme varsinkin sapas-osuudesta, jossa on pieniä annoksia. Tämän ohjeen puolitimme kirjan alkuperäisestä ja saimme juuri sopivat setit kahdelle päivää.  Annoksen asettelu on myös suora kopio kirjasta, jossa marinoidut selleripalat oli kylläkin muotoiltu pyöreiksi. Tykkäänkin siitä että tämän kirjan kuvat antavat usein myös selkeän idean esillepanoon mitä edelleen ja aina vaan yritän harjoitella.  MARINOITU SELLERI neljälle alkupalaksi ½ mukulaselleri marinadiöljy: 3/4 dl omenaviinietikkaa 1 ½ dl valkoviiniä 1/4 ruukkua tilliä 1/4 ruukkua timjamia 2,5 laakerinlehteä 2,5 dl öljyä paahtamiseen: noin 2 tl suolaa Ota tillejä hiukan sivuun koristelua varten. Laita marinadiainekset pieneen kattilaan. Kuumenna ainekset, mutta älä anna kiehua. Hauduta matalalla lämmöllä noin 30 minuuttia. Jäähdytä. Kuori selleri ja leikkaa viipaleiksi. Pyöräytä viipaleet lautasella muutamassa ruokalusikallisessa marinadiöljyä. Kuumenna paistinpannu ja ripottele sille suola. Asettele sellerit suolan päälle ja paahda molemmin puolin kunnes viipaleet saavat väriä. Upota paahdetut sellerit marinadiöljyyn. Jäähdytä. Anna maustua muutama tunti tai yön yli kylmässä. SELLERIKREEMI 1/4 mukulaselleriä 1 dl kuohukermaa 50 g voita Kuori ja paloittele selleri. Laita palat kattilaan ja kaada päälle kermaa niin että ne peittyvät. Paloittele voi ja lisää kattilaan. Kypsennä seosta noin 20 minuuttia eli kunnes selleripalat ovat kypsiä. Soseuta seos sileäksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Jos seos on liian löysää nökäreiksi pursotettavaksi, voit keittää hiljalleen nestettä pois pienessä kattilassa. Varo kuitenkin polttamasta pohjaan.  Asettele lautaselle marinoituja selleriviipaleita ja pirskottele päälle hieman marinadiöljyä. Lisää rinnalle sellerikreemiä ja koristele tillinlehdillä. 

Avainsanat: kattila jäähdytä juuri idea kuumenna harjoitella dl annos aines 1/4 kuori kuohukerma koriste koristella kopio kirja kiehua kerma keittää maustua maukas lämpö lautanen laita kypsä kylmä kuva pala paistinpannu paahdettu paahtaa omenaviinietikka ohje neste muutama mitä minuutti seos sauvasekoitin rinta pohja pieni paloitella tunti timjami tilli tehosekoitin suora suola keittokirja kasvisruoka alkupala öljy yrittää valkoviini