Tänään on 29.03.2017 02:36 ja nimipäiviään viettävät: Jouni, Joni, Joonas, Joona, Jonne, Jonni ja Jonas. MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI

40+ blogit: Maapähkinäinen parsakaalikeitto ja tutustuin mustaan valkosipuliin

Julkaistu: · Päivitetty:

En ole mitenkään innokas keitonsyöjä,mutta kun joku aika sitten oli sisälläkin tosi kylmää  niin keitto tuli ensimmäiseksi mieleen. Sisällä oli kylmää koska ilmastointi/lämmityslaitteeni ei enään toimi,mikä toisaalta ei kauheasti häiritse sillä en muutenkaan sitä juuri käyttänyt. Talvella voi aina lisätä vaatteita ja syödä keittoa,kun taas kosteassa kesäsäässä ei auta vaikka ottaisi kaikki vaatteet pois;D Parsakaali on suosikkikaalejani,ja sitä olen käyttänyt viime aikoina paljonkin;tällä kertaa sitä päätyi tähän herkulliseen keittoon. Maapähkinästä tulee  sekä makua että rakennetta keittoon,ja tähän on parasta käyttää sellaista maapähkinävoita johon ei ole lisätty makeutta. Keitto on myös vegaaninen ,joten se sopii hyvin tammikuun vegaanihaasteeseen. ******************************************************************************* Maapähkinäinen parsakaalikeitto (3 annosta) noin 300 gr parsakaalia,varsineen (tuoretta tai pakasteesta) 1 iso sipuli,pieneksi paloiteltuna 2 valkosipulin kynttä,murskattuna 1 rkl oliiviöljyä ½ tl jeeraa eli juustokuminaa ½ tl (tai vähemmän) chilijauhetta 3 rkl soijakastiketta 2½ rkl maapähkinävoita noin litra vettä ******************************************************************************* Jos käytät tuoretta parsakaalia,leikkaa kukinnot pieniksi,ja tee samoin varren kanssa. Lämmitä öljy keskilämmöllä  paksupohjaisessa kattilassa,lisää jeera sekä chili,ja kun öljy alkaa tuoksua,lisää paloiteltu sipuli. Anna sipulin kuullottua noin 5 minuutin ajan ,sekoitellen. Lisää valkosipulimurska,ja anna paistua muutama minuutti.Lisää nyt parsakaali. Alenna lämpö miedoksi ja pehmennä vihanneksia kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää tämän jälkeen vesi ,ja keitä kunnes parsakaali on täysin pehmeä. Soseuta keitto sauvasekoittimella,ja laita keitto uudelleen kiehumaan.Lisää nyt soijakastike sekä maapähkinävoi ,ja anna keiton kiehua vielä 5-6 minuuttia. Tarjoile keitto lämpimänä. Mmm,oli hyvää soppaa. Kävin tällä viikolla vierailulla ystävän ystävän kattoasunnossa , jossa katon isäntä,sokea mies,on todella taitava tekemään kaikkea. Parvekkeella näin astian jossa mustia valkosipulin kynsiä ,vedessä. Kun kysyin niistä ,Carlos kertoi että oli vahingossa tehnyt virheitä mustan valkosipulin valmistusprosessissa,ja että valkosipulin kynnet olivatkin kuivuneet,mutta kun niitä laittoi  veteen likoamaan niin niistä tuli taas pehmeitä.Musta valkosipulihan on pitkään matalassa lämpötilassa kypsytettyä valkosipulia,jonka tuloksena valkosipuli menettää kitkeryyttään ja voimakasta makuaan  ja siitä tulee makeaa ja hieman siirappimaista.  Carlosilla oli myös pehmeitä mustia valkosipuleja,ja se maku,aah! Mielettömän hyvää.  Nämä kuvassa näkyvät valkosipulin  kynnet olivat sen sijaan täysin kuivia. Carlos oli kypsentänyt valkosipuleitaan 2 viikkoa uunin alhaisimmassa lämpötilassa,ja ajattelin että jos niin teen niin se saattaa näkyä aika ikävästi sähkölaskussa. Tosin Utelias Kokki oli onnistunut valmistamaan mustaa valkosipulia 3 päivässä! Sain mukaani 6 mustaa ,kuivaa valkosipulinkynttä. Kotona tietenkin jauhoin mustat valkosipulinkynnet jauheeksi,ja nyt kaapissa on pikkuinen purkki mustaa valkosipulijauhetta.Vielä mietin mihin sitä käytän... Kotona muistin myös että olin viime toukokuussa  laittanut valkosipulinkynsiä purkkiin jossa oli etikkaa. Olin täysin unohtanut tuon purkin,ja nyt otin sen esille: valkosipulit olivat edelleenkin vaaleita,mutta pehmentyneet jonkun verran pitkän odottelun jälkeen. Lisäsin lusikallisen ruokosokeria purkkiin,ja laitoin purkin takaisin kaappiin....

Avainsanat: muisti minuutti pehmeä parveke lämpö lämmin lämmittää mies menettää maku makeus makea lämpötila kansi kaappi juustokumina juuri isäntä iso innokas häiritä chilijauhe chili carlos astia annos aika kuiva kotona kokki kiehua keskilämpö keitto kattila litra lisätä laittaa laita käyttää kynsi kynnet kylmä kuva parsakaali oliiviöljy näkyä muutama musta sokea soijakastike sipuli sauvasekoitin ruokosokeri rakenne ruoka ja leivonta appelsiineja ja hunajaa öljy ystävä virheitä vihannes vesi vegaaninen valmistaa valkosipulinkynsi valkosipuli purkki pikkuinen vaate vaatteet uuni tutustua tuoksu tuli toukokuu teen tee tammikuu talvi taitava syödä