Tänään on 23.08.2017 22:21 ja nimipäiviään viettävät: Signe, Varma ja Signhild. MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI

Appelsiineja ja hunajaa: Saisiko olla linssifalafelia

Julkaistu: · Päivitetty:

Eräänä keväisenä päivänä kävin lounaalla ystävän kanssa kahvilassa ,  jossa söin mustista linsseistä tehtyjä falafeleja. Falafelit tehdään  härkäpavuista tai kikherneistä,   joten miksei myös linsseistä... Kahvilassa syömäni linssifalafeliannos Kahvilan annoksessa  falafelit  oli asetettu tahinikastikkeen päälle,  ja annoksessa oli myös salaattia. Annokseen kuului myös kuvassa näkyvä ohut lättymäinen leipä.  Kahvilan linssifalafelit olivat hyviä , joskin hieman kuivahkoja (ehkä liikaa jauhoa?).  Ajattelin tehdä samantapaisia joskus, mutta vasta nyt sitten tein niitä. Minun linssifalafelini  eivät olleet lainkaan kuivahkoja, ja totta puhuen  ne olivat parempia kuin kahvilan linssifalafelit, ja olivat myös gluteenittomia. Itse asiassa ne olivat hurjan herkulliset.  Minusta nämä olivat myös helppotekoisempia kuin kikherneistä tehdyt falafelit. Linssifalafelit  Li nssejä liotetaan ensin 7-8 tuntia,  jonka jälkeen ne huuhdellaan ja laitetaan lävikköön kuivumaan. Jos näitä haluaa tehdä hieman nopeammin  niin linssien päälle voi kaataa kuumaa vettä ,  ja silloin liotusaika on vain muutama tunti.   Linssit jauhetaan ensin muutama kierros monitoimikoneessa. Tämän jälkeen lisätään  paloiteltu sipuli,  valkosipulin kynnet , yrtit sekä mausteet. T aikina jauhetaan tasaiseksi ja karkeaksi massaksi.  Tässä vaiheessa taikinasta voi ottaa pienen palasen ja katsella miten siitä tehty  pallero pysyy koossa.  Jos taikina pysyy hyvin koossa, ei siihen tarvitse lisätä mitään,  mutta varmuuden vuoksi lisäsin riisijauhoa. Taikinaa kannattaa myös hieman maistella, ja tarkistaa suolan ja mausteiden määrä.  Linssifalafeltaikina laitetaan jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi ennen paistamista. T aikina otetaan jääkaapista , ja siitä muodostetaan  palleroita , jotka litistetään . En uppopaistanut linssifalafeleja, vaan kuumensin paistinpannussa muutaman sentin korkuisen määrän öljyä. Öljy lämmitetään mahdollisimman kuumaksi, ja siinä paistellaan linssifalafeleja muutama kerrallaan. Kun alapuoli on saanut kunnolla väriä ja rapeutta, falafelit käännetään, ja annetaan toisenkin puolen paistua kunnolla.  Valmiit linssifalafelit asetellaan talouspaperin päälle hieman jäähtymään. L inssifalafeleja voi tehdä myös uunissa,  niin että sekä alla että päällä on reilusti öljyä, mutta paistetut ovat parempia. Tavallisen sipulin sijaan voi käyttää myös kevätsipulia. P.S. Nyt kun vielä on grillikausi niin näistä voisi tehdä hieman isompia "falafelpihvejä", jotka grillataan reilussa öljymäärässä tasaisella grillilevyllä.   Nam:)  Todella hyviä.  Nämä voi tarjota sellaisinaan ;  tahinikastikkeen kanssa, tai vaikkapa pitaleivän sisällä, esim. vihannesten ja tahini-tai jugurttipohjaisen kastikkeen kanssa. Myös tomaattipohjainen matbuha-kastike sopii loistavasti näiden kanssa.

Avainsanat: taikina suola sipuli sentti salaatti riisijauho pieni tunniksi tavallisen tarvita tarkistaa tarjota talouspaperi palanen paistaa ottaa muutama monitoimikone mauste maistella lounas käyttää kynnet kuva kierros katsella kastike kahvila kaataa jääkaappi herkullinen gluteeniton falafel tässä lisätä linssi leipä yrtit vegaani pavut nelkytplusblogit lähi-itä laktoositon kasvisruoka öljy ystävä yrtti voi vaihe uuni tunti