Tänään on 24.09.2017 09:48 ja nimipäiviään viettävät: Alvar ja Auno. MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI

Kääpiölinnan köökissä: Mainio syksyinen lihapata

Julkaistu: · Päivitetty:

Nyt on pakko myöntää, että lihoissa on todellakin eroa! Yleensä ei nautaa tule juuri ostettua, mutta kun lähikaupassa oli tarjolla kunnon Herefordin rotukarjan lihaa, niin pakkohan sitä oli ostaa! Tai minä en kaupassa ollut, vaan mies sen lihapalan kotiin kiikutti. Laittoi kyllä viestiä, että mitä osaa naudasta tahtoisin, mutta annoin tällä kertaa miehen päättää että mitä lihaa tuo. Toi sitten kilon verran paahtopaistia. Koska tällaista herkkua ei kovin usein saa, halusin tehdä lihasta jotain tosi hyvää. Paahtopaistit sellaisenaan ei tahdo multa onnistua, niin tein lihasta sitten pataa. Ja hyvä pata tulikin! Vähän kävin hakemassa vinkkiä Laidun Herefordin sivujen resepteistä , mutta ei tästä ihan samanlainen sitten tullutkaan.  Kunnon pata paahtopaistista n. 1 kg rotukarjan paahtopaistia öljyä suolaa pippuria 2 sipulia 2 valkosipulinkynttä 4 (n.200g) suurta herkkusientä n. 5 dl vettä 2 lihaliemikuutiota 1 prk (70g) tomaattipyreetä 4 rkl maustekurkun lientä 2 rkl maizenaa + pikkutilkka vettä 120 g smetanaa tarvittaessa ripaus suolaa   Leikkaa liha sopiviksi suikaleiksi/paloiksi. Kypsennä useassa erässä pannussa tilkassa öljyä. Nostele lihasuikaleet pataan ja mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.   Lohko sipulit ja sienet, viipaloi valkosipulinkynnet. Kuumenna lihojen paistamiseen käytetyllä pannulla tilkka öljyä ja lisää sipulit, valkosipulit ja sienet. Ruskista hetki. Kaada sieni-sipuliseos pataan.   Kaada pannulle noin 5 dl vettä, lisää joukkoon lihaliemikuutiot sekä tomaattipyree. Kuumenna sekoitellen, kunnes liemikuutiot sulavat ja tomaattipyre on sekoittunut liemeen. Kaada liemi pataan. Lisää tarvittaessa vettä. Lihojen ei tarvitse peittyä ihan kokonaan. Lisää pataan vielä maustekurkkujen liemi.   Kypsennä pataa kannella peitettynä 175 asteisessa uunissa reilu 1½ tuntia. Nosta pata uunista. Sekoita vesitilkkaan maizena ja lisää seos pataan samalla sekoitellen. Sekoita joukkoon myös smetana. Kypsennä vielä puolisen tuntia tai kunnes liha on kunnolla mureaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.   Tarjoa perunoiden tai perunasoseen kera.

Avainsanat: slow food ruoka padat nauta liharuoka liharuoat foodlover öljy viesti valkosipuli valkosipulinkynsi uuni tunti tomaattipyre tilkka tarvita tarjota tahdo syksyinen suola smetana sivu sipuli sieni seos ruskistaa resepti päättää pippuri peruna pata pannu paistaa onnistua multa mitä minä mies maku maizena lohko liha liemi laittaa kuumenna kilon kg kauppa hetki herkku dl aste