Tänään on 11.12.2017 17:16 ja nimipäiviään viettävät: Tatu, Taneli, Daniel, Dan ja Daniela. MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI

Appelsiineja ja hunajaa: Gluteeniton ja vegaaninen taatelikakku tahinilla ja tattarilla

Julkaistu: · Päivitetty:

Näin joku aika sitten  lauantailehdessäni vegaanisen ja gluteenittoman taatelikakun ohjeen, joka houkutteli kokeilemaan. Ohje on pari vuotta sitten sulkeutuneen vegaanisen  Aba Gil ravintolan omistajan ohje. Gil joutui sulkemaan suositun pikku ravintolansa kun Tel Avivin eteläisen keskustan metroasemaa aloitettiin  rakentamaan ravintolan eteen, mikä karkoitti asiakkaat. Ehdin käydä ravintolassa syömässä  ennen sulkemista, ja inspiroiduin käynnistä niin että loin oman versioni kasvis-linssipaistoksesta .  Ehdin myös käydä maistamassa Gilin herkullista hummusta   maatilatorilla, ennenkuin Gil  perheineen lähti parin vuoden Aasian kierrokselle,  josta palasi äskettäin.  Gil käytti monessa ravintolansa ohjeessa vihreää tattaria  ; näin myös tässä kakussa, joka on paitsi vegaani ja gluteeniton, myös lähes sokeriton. Hieman muuttelin ohjetta: lisäsin kahvia taikinaan, sekä jonkun verran psylliumia,  mikä oikeastaan taisi olla hieman turhaa.  Käsittelin myös tattaria eri tavalla kuin Gil: hänen ohjeessaan tattaria liotettiin ja sen jälkeen jauhettiin muiden ainesten kanssa, kun taas minä jauhoin vihreät tattarinjyvät jauhoksi, ja korvasin pienen osan jauhoista kookoshiutaleilla. Minusta kakku  myös tarvitsi hieman lisämakeutusta, joten lisäsin taikinaan steviajauhetta. Kakusta tuli herkullisen kostea,  ja mielestäni tämä kakku on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua leipomisesta. ============================================================ Gluteeniton ja vegaaninen taatelikaku tahinilla ja tattarilla (3 pitkää kakkua, tai 2 pyörää kakkua) 200 gr vihreää tattaria, jauhoksi jauhettuna 1 dl kookoshiutaleita,jauhettuna 300 gr taateleita (joista kivet poistettu) 75 gr tahinia 1 kypsä banaani 400 ml vettä 2 tl kanelia 1 rkl pikakahvijauhetta 1 tl leivinsoodaa 1.5 tl leivinjauhetta ripaus suolaa 2 rkl kaakaojauhetta 300 gr tummaa suklaata (70 %) hieman öljyä vuokien pohjalle ja reunoille ============================================================ Taatelit liotetaan , ja jauhetaan banaanin, tahinin  ja veden kanssa. Kaneli,  pikakahvijauhe, kaakaojauhe, suolaa, leivinjauhe-ja sooda, sekä tattarijauho sekoitetaan keskenään,  ja lisätään kosteaan seokseen.   Suklaa sulatetaan  vesihauteessa , ja lisätään viimeiseksi taikinaan,  sekoittaen.  Tässä vaiheessa  taikinaa kannattaa maistaa, ja lisätä  makeutusta  jos siltä tuntuu.  Taikina kaadetaan leivinvuokiin,  ja kakkuja paistetaan  170 C lämmössä ,30-45 minuuttia  , tai kunnes kakun keskelle laitettu tikku tulee lähes kuivana ulos. Kakkujen annetaan jäähtyä huoneenlämmössä, jonka jälkeen ne siirretään jääkaappiin jähmettymään.  Kakut säilyvät 3-4 päivää, mieluiten jääkaapissa. Uunista ulos... Tattari on tosi hyvä aines gluteenittomassa leivonnassa:) Ja näiden herkullisten suupalatorttujeni ohje löytyy tänään SoppaHannan joulukalenterista:)

Avainsanat: vegaani tattari tahini taateli suklaa ruokalahjat nelkytplusblogit leivonta kakku joulu gluteeniton öljy viimeiseksi vihreät vesihaude vegaaninen vaihe uuni tässä tuli tikku tel taikina taatelikakku suosittu suola sooda sokeriton sekoittaen ravintola rakentaa päivä pyörä pohja pieni perhe pari palata paistaa omistaja ohje muutama ml minä minuutti maistaa lämpö lisätä leivinjauhe käydä kypsä kostea kookoshiutale kivi kierros keskusta kasvis kaneli kahvi kaakaojauhe jääkaappi joulukalenteri huoneenlämpö herkullinen eteläinen dl banaani avivi asiakas aines aika aasia