Tänään on 15.12.2017 19:49 ja nimipäiviään viettävät: Heimo ja Sverker. MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI

Vatsasekaisin Kilinkolin: MITÄ TEHDÄ OMENOISTA?

Julkaistu: · Päivitetty:

Yllättikö omenasato puutarhurin? Kantaako työkaveri kassikaupalla omppuja iloksesi? Tässä vinkkejä omenatulvan taltuttamiseen. Tänä vuonna omenasato on ollut ilmeisen runsas. Me olemme keittäneet pari maijallista vaaleanpunaista mehua, säilöneet sosetta pakastimeen sekä hillopurkkiin, ja olen leiponut omenoista niin piirakkaa kuin pullaakin. Tässä blogista löytyviä vinkkejä avuksesi, jos kärsit niinkin positiivisesta ongelmasta kuin ylenpalttisesta omenasadosta. Kurkkaa myös jokusen vuoden takainen vinkkilista makeista syysherkuista – siinäkin listauksessa on mukana muutama herkullinen omenaresepti.  Omenamehua mehumaijalla (kaupanpäälliseksi saat sosetta!) Omenamehua on helppo valmistaa höyrystimellä eli niin kutsutulla mehumaijalla. Mehumaijalliseen saa kulumaan omenoita ämpärillisen jos toisenkin. Mehua varten omenoita ei tarvitse kuoria. Itselläni on tapana lohkoa omenat ja poistaa niistä huonot kohdat sekä siemenkodat. Mäski kannattaa soseuttaa sauvasekoittimella, ja omenasose syntyy mehun sivutuotteena lähes itsestään. Lisään soseeseen hieman sokeria, mutta toki soseen voi pakastaa myös sellaisenaan. Pakastettu sose sopii mainiosti puuron päälle tai jogurtin sekaan.  Omenoiden sekaan voi sekoittaa myös muita marjoja tai hedelmiä. Erityisen hyvin sekaan sopivat puolukat, mutta kokeile kipata maijaan omppujen sekaan myös marja-aroniaa, kriikunoita tai luumuja. Kurkkaa tarkempi ohje omenamehun valmistamisesta.   Omenaa purkkiin Omenasta syntyy myös hyvää hilloa. Oma suosikkini on omena-ruusunmarjahillo , jota on pakko tehdä (tai vaihtoehtoisesti laittaa äiti tekemään) joka vuosi vähintään yksi satsi. Ruusunmarjojen putsaamisessa on hieman hommaa, mutta hillo on ehdottomasti pienen näpertelyn väärti.  Omenasadosta tulee maukasta hilloa myös kimpassa marja-aronian kanssa. Omenaa leivontaan Ja tietystikin omena sopii loistavasti leivontaan! Lapsuuteni suosikki on pehmeä omenapiirakka , jossa omenasiivut painuvat ihanasti osittain taikinan sisään. Satsista tulee pellillinen piirakkaa, mutta osan piiraasta voi myös sujauttaa pakastimeen vierasvaraksi.  Äitini on perimätiedon mukaan hurmannut isäni omena-rahkakakulla . Blogista löytyvä kakku ei ole alkuperäinen hurmauskakku, mutta yhtä kaikki maistuu hurmaavan hyvältä.  Omena-rahkapitko kätkee sisäänsä nimensä mukaisesti omenan lisäksi myös rahkatäytettä. Kannattaa kokeilla, jos olet pullan ystävä, sillä pitko on paitsi hyvän makuinen myös nätti kuin mikä.  Muffinihampaan kolkutellessa kannattaa puolestaan leipoa sitruunankuorella maustettuja omena-murumuffineita . Niiden leipomisesta aiheutuu muistaakseni kauhea sotku, mutta maku palkitse siivosta huolimatta. Omenapalat voi myös kevyesti karamellisoida. Ainakin itselleni siirappiomput maistuisivat tulevana viikonloppuna joko ricottavohveleiden tai rahkalettujen eli syrnikkien päällä.  Löytyikö näistä suosikki, ja talttuisiko omenatulva näillä vinkeillä? f a c e b o o k   |   i n s t a g r a m   |   p i n t e r e s t

Avainsanat: vinkit syksy sadonkorjuu omena äiti ystävä vuosi voi vinkki viikonloppu valmistaa vaaleanpunainen tässä työkaveri tarvita taikina suosikki sose sokeri sekoittaa sauvasekoitin puuro purkki puolukka pulla poistaa piirakka pieni pehmeä pari pakastin pakastaa omenapiirakka omenamehu ohje mäski muutama mitä mehu me maukas marja makuinen maku luumuja listaus leipoa lapsuus laittaa kokeilla kauhea kakku isä hillo herkullinen helppo hedelmiä blogi alkuperäinen