Tänään on 16.12.2017 22:33 ja nimipäiviään viettävät: Auli, Aulikki, Aada, Ada ja Adele. MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI

Vatsasekaisin Kilinkolin: OMENA-RAHKAPITKO

Julkaistu: · Päivitetty:

Syksyn sato sujahti pullaan! Rahkatäyte ja omenapalat mehevöittävät pullapitkoa, jolloin pulla maistuu mehevältä vielä seuraavanakin päivänä –  mikäli sitä on silloin vielä jäljellä… Niin mukavaa kuin pullan leipominen onkin, on siinä yksi harmittava puoli. Nimittäin pullaähky. En tiedä, onko olemassa ihmisiä, jotka malttaisivat syödä vain yhden, korkeintaan kaksi pullaa, jos uunituoretta vehnästä on tarjolla. Ainakaan itse en kuulu heihin, vaan pullanleipomista seuraa likipitäen aina huono olo.  Vissi tosi on, että pulla on parasta tuoreena. Seuraavana päivänä pulla ei maistu alkuunkaan yhtä hyvältä. Sujautin pullapitkon sisään rahkaa ja omenapaloja. Ne mehevöittävät pitkoa sen verran, ettei kaikkea tarvitse syödä kerralla, vaan pulla maistuu liki yhtä hyvältä vielä seuraavanakin päivänä. Mikäli pitkoa on vielä silloin jäljellä. OMENA-RAHKAPITKO (2 pitkoa) Pullataikina:  2,5 dl maitoa 25 g hiivaa 0,75 dl sokeria 1 rkl kardemummaa 1 kananmuna 0,5 tl suolaa noin 7 dl vehnäjauhoja 75 g huoneenlämpöistä voita Omenatäyte:  4–6 omenaa koosta riippuen 2 rkl (hillo)sokeria (loraus Galliano-vaniljalikööriä) Rahkatäyte:  100 g (puolikas purkki) maitorahkaa 1 kananmuna 1 rkl sokeria 1 tl vaniljasokeria 0,5 tl raastettua sitruunankuorta lisäksi : 1 kananmuna voiteluun raesokeria Valmista pullataikina: Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna sekaan hiiva. Lisää sokeri, kardemumma ja kananmuna. Lisää sekaan vähitellen jauhoja. Käytä aluksi apuna puulastaa, sitten nyrkkejä tai yleiskonetta. Alusta taikinaa yhteensä kymmenkunta minuuttia. Lisää alustamisen loppuvaiheessa voi ja suola. Kohota taikina liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.  Valmista pullataikinan kohotessa omenatäyte: Kuori omenat ja palottele ne arpanopan kokoisiksi kuutioiksi. Laita omenat, sokeri sekä halutessasi likööri pieneen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kypsennä omenia kunnes ne hieman pehmenevät, mutta älä keitä niitä mössöksi. Anna omenapalojen jäähtyä.  Sekoita rahkatäytteen ainekset sekaisin.  Pitkojen valmistus: Jaa kohonnut pullataikina kahteen osaan. Kauli taikina kahdeksi noin 30x40-senttiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Nosta taikinalevyt leivinpapereiden päälle. Leikkaa molemmille pitkille sivuille veitsellä "hapsuja". Lusikoi rahkatäyte ja omenat keskelle jäävälle kaistaleelle. Letitä pitkot nostamalla vuorotellen hapsuja molemmilta puolilta täytteen päälle (ks. kuva). Peitä pitkot leivinliinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista yksi kerrallaan 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 25 minuuttia.  Vinkki: Jos haluat paistaa pitkot uunissa samaan aikaan, leikkaa ylimääräiset leivinpaperikaistaleet pitkojen ympäriltä ja liu'uta molemmat pitkot samalle pellille.  f a c e b o o k   |   i n s t a g r a m   |   p i n t e r e s t

Avainsanat: syksy pikkumakeat omena leivonnaiset voitelu voitele voi vinkki veitsi vaniljasokeri valmistus valmis uuni tarvita tarjota taikina syödä suola sokeri sekaisin sato rahka puoli pulla pullaa pelti paistaa onko olo minuutti maito lämmittää liina levy leipominen kuutio kuumenna kuori keskitaso kauli kattila kardemumma kananmuna jauhot huono hiiva dl aste alusta aines