Tänään on 24.02.2018 16:09 ja nimipäiviään viettävät: Matti, Matias, Mattias ja Mats. MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI

Ruoka ja näyttöön perustuva ravitsemustiede: Kolesterolin ja solukalvon vaikutus elimistön tilaan

Julkaistu: · Päivitetty:

Solukalvo muodostuu pääosin fosfolipideistä (myös vähän glykolipidejä), proteiineista ja kolesterolista. Aineiden läpäisevyyteen ja solukalvon jäykkyyteen vaikuttaa sen sisältämä kolesterolimäärä, lipidikoostumus ja lämpötila. Lipidiprofiili määrää kalvon jäykkyyden. Tyydyttyneistä rasvahapoista muodostuneet lipidit ovat suoraketjuisia ja tyydyttymättömistä rasvahapoista muodostuneet ”vinoja”. Kolesteroli kiinnittyy näiden tyydyttymättömien kylkeen jäykistäen ja tiivistäen solukalvoa ( kts kuva ). Solukalvon jäykkyydestä eli kolesterolin määrästä, riippuu se, miten aineet liikkuvat plasmasta solun sisään.  Jos fosfolipidejä (tyydyttyneitä) on liikaa suhteessa kolesteroliin, tulee solukalvosta liian läpäisevä ja solun sisään pääsee paljon happea ja mineraaleja (ja myrkkyjä). Solulima muuttuu emäksiseksi hapesta ja vapaista radikaaleista. Virtsanäyte näyttä hapanta, koska kudokset reagoivat muuttuen happoisemmiksi, vaikka ongelma on päinvastainen. Liikaa tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävä ruokavalio siis rakentaa solukalvoista löysiä ja helposti läpäiseviä, koska kolesteroli ei voi sitoutua kiinni solukalvoon tyydyttyneiden rasvahappojen molekyylimuodon vuoksi. Veressä nousee tästä syystä kolesteroliarvot. Tätä epätasapainoa kutsutaan dysaerobiaksi. Toisaalta liika kolesterolimolekyylipitoisuus solukalvossa päästää vähän happea ja elektrolyyttejä sisään, ja energian tuotanto kärsii. Anaerobia aiheuttaa maitohapon syntymistä tehden solun happamaksi. Kudosten kompensointi antaa virtsanäytteestä emäksisyyttä vaikka kyse on happo-ongelmasta. Paljon pelkästään tyydyttymättömiä rasvoja sisältävä ruokavalio lisää siis kalvokolesterolituotantoa. Tätä epätasapainoa kutsutaan anaerobiaksi. Näiden kahden aineenvaihdunnan välillä on terveessä solussa (ja ruokavaliossa) tasapaino ja solu nostaa tai laskee läpäisevyyttä eli kolesterolin määrää ja fosfolipidien koostumusta valikoiden. (Teksti on vapaasti muotoiltu Michael Crammin sivuilta )

Avainsanat: rasva rasvahappo rakentaa ongelma nostaa muodostua michael lämpötila kärsiä kylki kuva kolesteroli energia elimistö antaa aine aiheuttaa voi vaikutus vaikuttaa tuotanto tasapaino solu sisältää ruokavalio