Tänään on 17.12.2018 21:19 ja nimipäiviään viettävät: Raakel ja Rakel. Käytämme EVÄSTEITÄ | MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI
Oppitori:

Ruokavinkkejä

Julkaistu: · Päivitetty:

Tämä juttu on kooste ja syntynyt vuosien mittaan. Tortillat ovat edullisia ja neutraalin makuisia. Ei tarvitse välttämättä laittaa meksikolaismausteita vaan ihan mikä pöperö tahansa sopii, jos se on miellyttävästi maustettu, vaikka sienisoosi. Ruoka-aiheisia skuuppeja ja linkkejä Ruokajuhlien ABC, pdf Koska olen ollut keskittynyt mustikassa käyntiin, en ole keksinyt uusia artikkeleita, täydentänyt kyllä vanhoja. Yritin vanhojen kerhossa innostaa heitä kertomaan niksejään, mutta laihoin tuloksin. Läksy tosin seuraavaksi kerraksi. Hain omia tipsejäni, kun olen taas ihastunut viilin tekemiseen Hilja-maidosta jääkaapin päällyslämmössä. Ei tule muovijätettä viilipurkeista ja makukin on tosi hyvä. Samalla tuli siivottua jääkaappi-pakastinnurkka. Hilja-maitoa ei taida enää olla... Kunhan pääsen vielä kalastamaan ja saan suolasärkiä rieskan kanssa, olen palannut lapsuuteen. Karppaaminen on jäänyt, mahakin on kasvanut, mutta tänä kesänä en ole juuri tuntenut huimausta... Nyt taas on lähtenyt muutama kilo, koska olen vähentänyt leivän käyttöä. Se tuntuu heti olossa. Siis vanha postaus: Viime aikojen uutiset tutulta kuulostavasta asetaldehydistä panevat taas ajattelemaan. Tosin vastaavia uutisia on aina tullut. Milloin mikin elintarvike on vaarallinen tai ihmeitätekevä. Veteraaniurheilijan blogissa tätä tietoutta on paljonkin, minähän olen tunnetusti ollut osallisena tuon Suomen johtavan terveysblogin syntymisessä, khrömm. Jo ruoan käristäminen tekee siitä syöpäpommin. Kaikki on vaarallista. Uskon, että terveellisintä itselleni olisi pudottaa painoa, mutta en saa siihen ryhdyttyä, kun syöminen on viimeisiä ilojani. Silakka on toinen nimeni. Ostin pari vuotta sitten kirpparilta Braunin höyrykeittimen ja uskon siinä tehtyjen ruokien olevan terveellisiä. Enempi sitä pitäisi harrastaa. Hyvääkin höyrykypsytetty ruoka on. Kalasoppa, johon käytän koko kalan päineen, ruotoineen ja nahkoineen on a must. Se käy tehdäkin nopeasti. Tykkään myös lohikaloista; niistä on aina hyviä tarjouksiakin. Keskiosasta lohta voi tehdä suolakalaa tai paistaa palasina. Muikku on varmaankin paras kala. Lohta saa usein edullisesti, mutta kalat ovat isoja. Kannattaa hankkia terävä ja tukeva veitsi ja pakastaa kala sopivina annospalasina, niin saa edullista ja maittavaa ruokaa. Löysin osuuskaupasta edullisia latvialaisia kalasäilykkeitä, jotka on tehty Venäjän markkinoille. Kilohailista, savustettuja, öljyssä. Todella hyvän makuisia. En innostunut niin paljon paistetuista ja tomaattikastikkeessa olevista kilohaileista. Ne olivat hyvän makuisia, mutta niiden rakennetta ei nähnyt kuten noissa baltialaisissa sardiineissa. Vastaavia on myös peltipurkeissa ja Virosta Suomen markkinoille tehtyjä lasipurkeissa oikein edullisia ja maistuvia. Viime aikoina on kaupoissa ollut Venäjän markkinoille tarkoitettuja tiivistemaito-säilykepurkkeja. Omalaatuinen maku, toisaalta viehättävä. Sitten on ollut saman tehtaan karamellisoituja tiivistemaitoja. Sellaisia pystyy itsekin valmistamaan keittämällä tiivistemaitopurkkeja runsaassa vedessä kolmisen tuntia. Hapankaali on terveellistä mutta mielestäni hieman väkevää. Jos laittaa siihen ruokaöljyä tai öljyä jostakin säilykkeestä tai feta-salaattikastikepurkista, se laimentaa väkevyyttä. Fetapalasista, yrttimausteista ja ruokaöljystä saa itsekin tehtyä salaatin lisuketta. Voin voi hyvin jättää pois ja kastaa leipää oliiviöljyyn tai muuhun öljypitoiseen kastikkeeseen, jota jää purkeista. Jos uskaltaa syödä sisällön, voi myös käyttää liemen. Poimin paljon puolukoita pakastimeen. Pussitin ne pieniin minigrip-pusseihin, jotka sopivat yksityistalouteen. Jos en muista ottaa sulamaan, ne voi hieman pehmentää mikrossa. Olen keittänyt myös hilloa, mutta siinä on paljon sokeria. Marjat on varmaan terveellisintä syödä keittämättöminä. Vanhanaikainen murskaaminen tietysti ja sokeroiminen, mutta marjat voi myös sokeroida kokonaisina. Minusta se on melkein kaikkein herkullisinta. Olen löytänyt hienoja puolukkamaita Haaparannan puolella. Poimin kymmeniä litroja pakastimeen ja olen pitänyt puolukoissa myös naapurin mummon, joka rakastaa jäisiä puolukoita aamupuurossa. En halunnut maksua, mutta hän on antanut minulle jo parit villasukat. Itse tehdyt villasukat ovat pehemämpiä, mutta minulla on kymmeniä pareja jäljellä Keuruun ajoilta, kun käytin päivittäin saappaita. Ne ovat nailonvahvisteisia pilkkisukkia, jotka eivät millään kulu rikki kuten tavalliset sukat. Usein puolukkahillo on epäonnistunut, en ehkä laittanut tarpeeksi hillosokeria. Hillo jäi vetiseksi. Mutta kun se onnistuu, se on herkullista, ja sitä voi käyttää melkein kaikissa ruoissa. Tietysti jäiset puolukat ovat yliveto. Mielestäni isoista kaurahiutaleista tulee suorastaan herkkuruokaa. Muistan kaverin, joka sanoi, ettei hän koskaan tykännytkään joka-aamuisesta kaurapuurosta - kun he rouvan kanssa olivat alkaneet karppaamisen. Itsekin sitä kokeilin, mutta vain muutamia kuukausia - minusta isoista hiutaleista tehty puuro voisilmän tai puolukkahillon tai molempien kanssa aloittaa nautinnollisen päivän. Jos sinulla on ongelma, että salviaruukku taimineen lakastuu, upota purkki reippaasti veteen. Se pitää yrtin hengissä. Imee paljon vettä. Perunoista voi tehdä vaivatta ja nopeasti uuniperunoita kokonaisina. Valitettavasti osassa perunoita on perunoille tyypillinen sivumaku. Vitsi on mielestäni siinä, että tekee ja syö perunat kuorineen; ne kannattaa pistellä haarukalla etteivät räjähdä. Perunoiden ainoa ravintoarvo on kuorissa ja niiden alla heti; muuten ne ovat vain energiaa, sanovat ravintotieteilijät. Lämpö pitää olla maksimissa; silloin niihen tulee nuotiossa paistetun maku ja ne valmistuvat nolla-ajassa. Saattaa olla, että syntyy samalla myös karsinogeenejä. Huoneeseen tulee myös hyvä haju. Muistan kuinka Englannissa myytiin kaikkialla uuniperunoita folion sisällä laitettuna, esim. Govent Gardenin seuduilla. Näkkäripitsa ja puolukat . Olen ostanut siikli-perunoita, jotka ovat todella hyvän makuisia. Ne muistuttavat hieman puikuloita eli mantelipottuja, mutta eivät mene keitettäessä rikki. Basilika on mukavan aromaattinen yrtti. Minua kiusasi, kun huomasin että ruukussa ostettu basilika lakastuu hetkessä, kun lehtiä vähänkään käyttää. Mutta basilika ei ole ollenkaan herkkä, jos laitat sen heti ostettuasi lasipurkkiin, jossa on vettä pohjalla. Leikkaa ylimpiä lehtiä ensin. Pidän tietysti kaikenlaisista kasviksista ja juureksista. Uunissa laitetut pilkotut, paahdetut juurekset ovat herkullisia, mutta en ole laittanuit niitä aikoihin. En pidä ollenkaan valmiiksi maustetuista ja suikaloiduista lihoista, me ovat lähinnä allöttäviä. Niissä on jokin outo ja äitelä mauste, joka tulee läpi. Mausteiden tehtävä on myös peittää epämiellyttäviä ja pilaantuneita makuja; historiallisesti se oli maustekaupan syy. Tulisissa chileissä on tämän funktion lisäksi löydetty suoja-aine, englanniksi capsaicin, suomeksi kapsaisiini , joka estää kasvaimia ja tekee paljon muutakin. Minun suosikkimausteeni on mustapippuri. Haaparannalta löysin edullisia suurkeittiöpakkauksia. Pienissä pusseissa ostaminen tulee kalliiksi. Muutenkin Haaparannalta löytyy ÖB, entinen Överskottsbolag, jossa myydään jäännöserinä esim. monenlaisia säilykkeitä, joilla voi piristää ruokia ja salaatteja. Hinta on paljon alhaisempi kuin Suomen kaupoissa. Oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja, sieniä - kaikenlaista sellaista, jota yleensä myydään maahanmuuttajille tarkoitetuissa liikkeissä. Äkkiä saa valmistettua chili con carne -tyyppisen ruoan, kun paistaa jauhelihaa, sipulia, valkosipulia, laittaa kunnon mausteet, lisää vaikkapa thai -tyyppistä chilikastiketta ja purkillisen valkoisia papuja tomaattikastikkeessa, joita saa edullisesti. Ei maksa paljon ja tulee alle vartissa. Jossakin verkkolehdessä kerrottiin uudenlaisesta tavasta paistaa pekonia. Sitä ei paisteta vaan pannulle pannaan hieman vettä viipaleiden sekaan, jonka annetaan kiehua pois. Pekoni ei kärtsäänny ja siitä tulee oikein mehevää, varmaan hieman terveellisempääkin. Nopean ja herkullisen aterian saa myös grillissä kuorrutetuista täytetyistä ruispaloista. Se hakkaa pitsan mennen tullen ja on varmasti terveellisempi rukiin ansiosta. Jauhelihaa eri lisukkein paistetaan ja maustetaan hyvin. Voi olla kesäkurpitsaa, munakoisoa (joka on yleensä liian kallista), sieniä, oliivinpalasia, suolakurkkua, tomaattia, paprikansuikaleita myös päällä. En sekoita kaikkia makuja yhteen vaan ruoassa voi olla erilaisia osia. Olen huomannut, että leipä lihottaa, vaikka se olisi ruista. Leivän rajoittamisella saat painosi pysymään kurissa. Karppaajilla oli ihan oikeaa asiaa... leipä on liian hyvää ja siinä on kulttuuria. Lidl iski hyvään saumaan hyvänmakuisilla ja -hajuisilla bake off-tuotteillaan. Fazerit ja muut ovat hätää kärsimässä. Fazerin Real on halventunut hintakilpailussa, kestää hyvin ja on hyvää. Porkkanat saa kysymään nopeasti suikaloimalla ne ennen keittämistä. Kannattaa käyttää lieden jälkilämpöä ja kypsyttää vihannekset ja perunatkin siinä ja lisätä oliiviöljyä tai voita ja maustaa siinä höyryssä vasta: ripaus suolaa, musta pippuri sopii kaikkeen, juustoraastetta ja ehkä vähän sokeria. Al dente on minusta avainsana, ei vihanneksia vetisiksi ja ylikypsiksi. Porkkanoista tulee herkullinen ja terveellinen raakaraaste. Porkkanat ovat muutenkin hyvä raakana ja kuorimattomina, syyspuolella ainakin. Kuoressa on siinäkin aromia. Sipuleista voi käyttää vihreät varretkin, löökit, niin kauan kuin ne ovat tuoreita. Kannattaa käyttää hedelmien ja kasvisten tarjouksia. Joskus saa niin halvalla, että hirvittää, että viljelijälle ei jää mitään, kun on kuljetettukin kaukaa. Rypäle, paprika, tomaatti ovat suojaravinteita sisältäviä ja maukkaita. Isoissa kaupoissa niitä saa edullisesti ja ne ovat tuoreita, ainakin tuoreen näköisiä. Tavalliset sipulit ovat joskus halpoja pusseissa ja myös porkkanat sekä perunat. Ruoka on tietenkin aina liian kallista, mutta täytyy ottaa huomioon pohjoinen sijaintimme. En paljon perusta pastasta ja riisistä, mutta joskus ne kuuluvat asiaan, valkoisina ne ovat maukkaita mutta täynnä tyhjää energiaa kuten perunakin. Minun bravuurinumeroni on kokonaisena vartaassa grillattu broileri. Päällä hyvät mausteet, mutta ei marinointia. Paprika, currya, paljon mustaa pippuria ja suolaa. Sen kanssa täytyy keittää riisiä. Kokonaisia kananpoikia ei juuri Suomessa harrasteta, padassakin siitä tulisi hyvää, savipadassa myös. Valurauta on suosikkini. Oli minulla ollut teflonpannujakin, mutta ne eivät kestä kauaa ja muovi epäilyttää. Valurauta kestää vuodesta toiseen, vaikka sen hoito voi olla kinkkistä ja munakkaan paisto ei aina onnistu, kun pannu on tullut liian kuivaksi ja lämpö ei ole kohdallaan. Valurautaa ei saa pestä pesuaineilla. Pannun saa puhtaaksi laittamalla siihen vettä ja kuumentamalla liedellä. Nyt on tullut markkinoille keraamisia paistinpannuja tv-shopiin. Ostin sellaisen ja se on huomattavasti teflonia parempi. Vähitellen ruoka tarttuu pannuun hieman, mutta sen saa hangattua puhtaaksi. Kyllä keraamipintakin vähitellen kuluu. Kuinka keksin uuden tavan paistaa munia - samoin kuin pekonia vesihauteessa Olen ollut punaviinin ystävä, mutta en pidä siitä, että tulee juotua liikaa. Tornion vesi on ensiluokkaista verrattuna Björkbodan veteen, sivumaku johtui ehkä vanhoista putkista. Vedestä saa hieman juhlavampaa, kun jäähdyttää sitä jääkaapissa tai lisää jääpalasia. Minulla ei ole maitoallergiaa kuten tyttärellä ja ehkä lapsenlapsilla, jotka eivät juo maitoa. Sääli, koska juomana on usein coca cola tai muut virvoitusjuomat. Itse pidän myös rasvattomasta maidosta ruokajuomana. Käytän punaista maitoa ruoanlaittoon. Olut maistuisi, mutta se on liian kallista. Nyt on asetaldehydi tuonut oluenkin epäilyttävien listalle. Olutkulttuuri on muutenkin ollut typeryttämässä Suomea jo vuosikymmeniä, liika on liikaa. Alkoholi on muutenkin vaarallinen hermomyrkky, vaikka minullakin on viettymys alkoholiin, vaikken sitä juuri käytä. En käytä enää maitoa juuri ollenkaan. Ruokajuomana käytän jäävettä, mutta mielestäni lasiin tulee laittaa jääpaloja, ei riitä että niitä on kannussa muutamia. Jugurtit ovat joutuneet tulilinjalle tuossa asetaldehydiasiassa ja joutavatkin, ne ovat pitkälle prosessoitua ruokaa  ja myös sokeripommi. Viili on parempaa ja terveellisempää. Epäilen kyllä sinänsä suomalaista homogenisoitua maitoa, mutta se on eri juttu. Maitoon keitetyt puurot ovat hyviä, vaikken usein niitä teekään. Kaurapuuroa joka aamu sen sijaan. Veripalttu, jota saa Ruotsista, kuumassa maidossa on herkullista. Nopean ruoan saa kuumaan maitoon muserretusta näkkileivästä, leipäressun. Voinokare kruunaa nämä keitot. Suomessa on veripaltun tilalla veriletut, edullista, maukasta ja terveellistä. Pirkka -letut ovat vähän halvempia, vaikka varmaan samassa äitien tehtaassa tehtyjä. Yksi ruokatipsini on, että laittaa ruispalasia kuivumaan vaikkapa yön yli. Leivän ei tarvitse olla kokonaan kuivaa, vaan puolikuiva leipä, jossa on rapeus päällä ja sitkoa sisällä, on herkullista. Maitokahvi on hyvää. Ennen mikroa kuumensin maidon vesihauteessa, jottei maito pääse kuohumaan yli, nyt se tapahtuu mikrossa. Kahvi ei ole sydämen tykytykselleni hyväksi. Leivästä ja karjalanpiirakasta saa tuoreen tuntuista lämmittämällä ne leivänpaahtimessa. Grillin omistaja tekee helpolla kuorrutettuja leipiä, ruispalat ovat tietenkin terveellisempiä, ranskis pölisöö suolissa, kuten Kiminkinen sanoo. Kirnupiimä on hyvää, mutta sen happamuus saa sydämeni lyömään epätahtia, mikä on yllättävää, mutta sille on näyttöä mm. Ruotsista. Vahva kahvi siihen taisi olla syyllinen. Jos haluaa itse valmistaa viiliä. jääkaapin päällys on hyvä ja lämmin paikka siihen. Jos vielä laittaa Hilja-maitoa, tulee kunnon vanhanajan viiliä. Ruokalusikallinen siemenviiliä pohjalle. Sokeri ja inkivääri ovat hyvä yhdistelmä mausteeksi. Jos haluaa päästä mustikanpoiminnasta helpolla, suosittelen poimuria ja vesipuhdistusta . Suomalaiset käyttävät mustikoita niin vähän juuri sen tähden, että se on niin vaivalloista. Pienen määrän mustikoita poimiminen on traditio. Käsin ja siististi, mutta ei sillä oteta talteen suuria satoja. Toki vesipuhdistuksella tulee vetisiä marjoja, mutta pakasteessa ne kuitenkin vettyvät. Mustikoita voi hyvin kuivata. Kannattaa kesiä uusia tapoja käyttää terveellistä mustikkaa. Yksi on viinihapolla uuttaminen. Ikäihmiset tykkäsivät tuosta tuoremehusta, mutta sitä ei saisi juoda liikaa, tunsin itse hieman yökötystä. Ekokylässä asuessani tein variksenmarjasta hienoa metsältä maistuvaa mehua viinihapon avulla. Uusi niksi: Tee tuorehilloa chia-siementen avulla. Sokeria ei tarvitse käyttää. Chia auttaa mahaa toimimaan. Siemenistä tulee miellyttävää hyytelöä. Sekoitin siihen edellisvuotisia mustikoita. Kaikki marjat käyvät. Marjat sai helposti murskattua sellaisessa kannussa, jossa olen valmistanut pirtelöä. Onko se nyt tehosekoitin? Tein sen avulla tuoremehua, joka on uutettu viinihapon avulla. Se nostaa marjan maun aivan uuteen ulottuvuuteen. Sokeria pitää tietenkin käyttää. Variksenmarjasta eli kaarnikasta tulee hienoa mehua. Marjat murskataan, lisätään vähän vettä ja viinihappoa (jauhemaista) ja annetaan olla viileässä pari päivää. Suodatetaan ja juodaan heti tai pakastetaan. Ei kestä viikkoja jääkaapissa. Sain ystävältäni vinkin, että kardemumma sopii teen mausteeksi. Kokeilin, ja niin se tekeekin. Minä juon teetä laittamalla teelehtiä mukin pohjalle. Teelehdet pysyvät pohjalla ja saa juotua vahvaa teetä. Maku voittaa tietysti pussiteen ja muut, jossa vain on näytetty vedelle teelehtiä. Jos haluaa edullisen, hyvänmakuisen ja varmaankin terveellisen pohjan patoihin, kannattaa käyttää tomaattimurskaa. Sitä on helppo maustaa edelleen. Toisesta postauksesta lisää tipsejä, osin päällekkäisiä: Ruokavinkki: Nyt kun tomaatit ovat halpoja, niitä kannattaa syödä. Minulla on ollut aina tapana kastaa tomaatteja hienoon sokeriin, silloin ne muuttuvat herkuiksi. Laittamalla sokeria myös kurkkuun, senkin maku korostuu. Toinen: Kala on terveellistä ja vihannekset. Tärkeässä osassa on iso leikkuulauta ja iso ja terävä veitsi. Kun kalaa on erikoistarjouksessa kannattaa ostaa ja leikata pienemmiksi ja pakastaa pussissa palasina. On helppo ottaa tuollainen pussi. Minusta padassa saa hyvää ruokaa kun laittaa kalanpalasia ja woki-vihanneksia ja muitakin vihanneksia, maustaa hyvin, ei kestä kauaa ja on huoleton laittaa. Tietysti myös kalasoppa on hyvää. Kolmas: Muutaman tunnin kuivahtaneet reissumies yms. -ruisleipäviipaleet ovat hyviä, mutta kauemmin kuivahtaneet tulevat liian koviksi. Neljäs: Kaikille on tuttua kuinka esim. ruisleipään saa aromia lämmittämällä sen leivänpaahtimessa. Karjalanpiitakat saa myös lämmitettyä hyvin, kestää aika kauan. Yleensä valkoinen paahtoleipä ei ole terveellistä, siinä on sitäpaitsi karsinogeenejä, jos sitä paahtaa ruskeaksi. Viides: Hilloa keittäessä kannattaa sokeri laittaa vasta lopuksi. Se ehkäisee myös pohjaanpalamista. Sama karvaasti hankittu kokemus on omenasoseella. Kuudes: Höyrytetty ruoka on terveellistä ja hyvää ja nopeaa valmistaa. Jos se on  muovitötsä, siinä on myös liemen keräysastia. Liemi tulee herkullinen. Seitsemäs: Marjoja pitäisi syödä päivittäin. Poimin mustikoita paljon ja keksin pussittaa niitä pieniin pakastepusseihin. Mustikat menettävät makuaan nopeasti sulatessaan. Kun käyttää pieniä pusseja, ne saa juuri sulanneina tai hieman jäisinä. Kreikkalainen jugurtti sopii marjojen kanssa. Kahdeksas: Mustikoiden puhdistus on hidasta ja ikävää työtä, jos ei ota sitä karmajoogana. Itse olen kärsimätön ja poimin mustikoita poimurilla, niistä tulee vetisiä ja roskaisia, mutta pakastettaessa se ei haittaa. Mustikat voi helposti puhdistaa kun kaataa ne isoon astiaan kylmää vettä ja nostelee sormet harallaan käsiä. Roskat tarttuvat kämmenselkiin ja ne voi huuhdella pois vedellä. Puhdistaminen nopeutuu ratkaisevasti. Pienoista terttujen nyppimistä tarvitaan silti. Yhdeksäs: Leivän voi halkaista ja pakastaa osan. Silloin saa tuoreenmakuista leipää milloin haluaa. Pakastepusseina voi käyttää hedelmistä yms. tulleita. Kymmenes: Teen keitto. Jos haluaa vahvaa teetä, voi laittaa teelehdet mukin pohjalle ja kaataa kuumaa vettä. Kun kuppi on jäähtynyt, tarjolla on vahvaa kunnon teetä. Lehdet jäävät pohjalle, niitä ei tarvitse poistaa. Kardemumma sopii hyvin teehen; sain tipsin irakilaisystävältäni. Kaadoin jauhettua kardemummaa teelehtien sekaan reilusti. Tuoksuu ja maistuu hyvälle. Suomalaiset käyttävät liikaa suolaa, mutta silti suola maistuu hyvältä. Kokeile voileipää voimakassuolaisella levitteellä. Ruokaisa salaatti on helppo valmistaa: sekoittaa vaan kaikkea mahdollista. Paahdan leivänpalasia oliiviöljyssä, laitan hapankaaliakin, jos sitä on. K-kaupassa on ollut viime aikoina raikkaita salaattisekoituksia pakkauksissa. En ole edes huuhdellut niitä, koska en pidä vetisyydestä enkä jaksa kuivata pieniä salaatinlehtiä. Fetajuusto ym. purkissa on edullista ja pehmentää hapankaalin makua. Fetajuustoa purkkiin voi itsekin tehdä lisäämällä Province-tyylistä maustetta ja oliiveja. Vetiset purkkioliivit saavat makua. Tosin fetajuustopurkit ovat halpoja. Hapankaalin sanotaan olevan terveellistä. Kaikki eivät tykkää sen mausta. Huomasin, että fetajuustopurkeissa (mausteöljy) olevaa öljyä voi käyttää Lidlin edullisen hapankaalin kanssa. Se leikkaa pois liian terävää makua ja tuo mahdolliset Provencen välimerelliset maut esille. Hapankaali tosiaan tuntuu terveelliseltä ja jopa herkulliselta. Nykyään on Pirkka-tuotteissa edullisia savustettuja simpukoita. Mausteliemeen voi lisätä hieman vielä edullisempia Pirkka-simpukoita ja saada siten lisää savustetun makuisia. Tässä on linkkejä  resepteihin ja ruokakulttuuriin . Googlaamalla löytää vaikka kuinka paljon. Ruokaohjelmat olivat yksi suosikeistani tv:ssä. Niissä ei tarvitse kursailla lisukkeilla ja niiden hintojen tähden kuten elävässä elämässä täällä pohjolassa. Ruoka on kulttuuria. Perinneruokia, sanaparvi Ruokasanastoja: Leskelän , Raholan syötäviä sanoja, Suomalainen keittiö, wikipedia -artikkeli

Avainsanat: lidl lettu leipä leikkuulauta leikata lasipurkki lasi laittaa vanhemmat käyttää käsi kylmä kuuma kurkku kuppi kulttuuri kuivata kruunaa kreikkalainen kolmas koko kokemus kirppari kilo kiehua kesä kesäkurpitsa kerho keksi keittää keitto keittiö kaveria kauppa kasvis kastike kardemumma kallis kala kahvi kaataa jääpala jääkaappi jää jättää juustoraaste juures juttu juoda juo jugurtti johtua johtava jauhettu jauheliha iso inkivääri ihastua hätä hän huuhdella hoito hinta hillo hidas herkullinen herkkä helppo hedelmä harrastaa happamuus hankkia hankittu halpa haju haarukka grilli grillattu feta fazer entinen englanti englanniksi energia elintarvike edullinen chili broileri blogi basilika avainsana auttaa ateria astia artikkeli aromi alkoholi ainoa aine aika abc aamu lohi lisätä lista liemi liesi maku maksa maito maistua mahdolliset maahanmuuttaja löytää löydetty lämpö lämmin maukas markkinat marja makuinen muna munakas mummo muikku monenlainen minä mikro mehu me mauste muutama muut mustikka maustaa mustapippuri musta muovi omistaja olutkulttuuri olut oliiviöljy oliivi näköinen nostaa paistaa paino paikka paahtoleipä paahdettu outo ottaa ostaa onko ongelma peruna pekoni pdf pari paras papu paprika nopea nimi naapuri myydä pannu palata pakastin pakastaa pussi purkki puolukoita puolukka punainen puhdas puhdistaa postaus porkkana salaatti ruoanlaitto ruoka rouva roska riisi reissumies real saada ruotsi ruokavinkki ruokalusikka poistaa poimia pohjoinen pohja rakenne rakastaa päästä päivä puuro pohjalla pitää pirkka pippuri pieni pestä sipuli sinä silakka siivous sieni siemen sekoittaa sekoitin sääli syöminen syödä syö syyllinen syy syntyä sydän suosikki suomessa suomi suomeksi suomalainen suola suoja sukka sormi sokeri sisältö terveellinen tekeminen reseptit öljy äiti ystävä yrtti wikipedia vuosikymmen voittaa voi vitsi viro vinkki villasukat viikko tässä tyypillinen tyyli tytär tyhjä tuote vihreät vihannes vesi vesihaude venäjä veitsi vanha valmistua valmistaa valkosipuli valkoinen vahva vaarallinen uusi uuni tuore tuoksu tunti tuntea tuli tornio tomaattimurska tomaattikastike tomaatti tehtävä tehdas tee teen tapa tarvita tarjous tarjota thai terävä


blogivirta.fi