Tänään on 25.09.2018 08:56 ja nimipäiviään viettävät: Kullervo ja Sigvard. Käytämme EVÄSTEITÄ | MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI
Oppitori:

Ruoka: Reseptit, ruokaohjeet, ruokasanastot

Julkaistu: · Päivitetty:

Suomalainen keittiö on viime vuosikymmeninä kansainvälistynyt, mutta ongelmia silti on. Perheillä ei ole aikaa valmistaa ja syödä ruokaa yhdessä. Puolivalmisteet ja marinadissa lelluvat ruoka-aineet eivät ole sitä, mitä minä pidän hyvänä ruokana. Monesti raaka-aineista valmistettu ruoka on lähes yhtä nopeasti tehtävää kuin puolivalmisteista ja eineksistä. "Äitien laittamat ruoat" eivät ole yhtä maukkaita ja terveellisiä kuin aidoista raaka-aineista ja itse maustetut ovat. Luomuruoka on ainakin maukkaampaa jos ei terveellisempääkin. Perinneruokia ei pitäisi unohtaa myöskään. Ruokajuhlien ABC, pdf Ruoasta Kielikellon artikkeli Monta reseptihakukonetta yhdessä Kontekstityökalussa on useita ruoka-ja reseptihakukonetta, mutta olen laittanut ne kruksin taakse piiloon, josta ne saa helposti esille. Kun jossakin on jokin ruokasana, siitä saa helposti reseptejä esiin, kun maalaa sanan ja hakee hiiren oikealla. Laitan ruokahakukoneet esille pysyvästi alivalikon kautta, kunhan ehdin. Ruoasta ja kansainvälistyneestä keittiöstä on tullut alue, jossa keskiluokkaistuva kansa voi näyttää olevansa jotakin. Tämä juttu on kooste ja syntynyt vuosien mittaan. Tortillat ovat edullisia ja neutraalin makuisia. Ei tarvitse välttämättä laittaa meksikolaismausteita vaan ihan mikä pöperö tahansa sopii, jos se on miellyttävästi maustettu, vaikka sienisoosi. Ruoka-aiheisia skuuppeja ja linkkejä Koska olen ollut keskittynyt mustikassa käyntiin, en ole keksinyt uusia artikkeleita, täydentänyt kyllä vanhoja. Yritin vanhojen kerhossa innostaa heitä kertomaan niksejään, mutta laihoin tuloksin. Läksy tosin seuraavaksi kerraksi. Hain omia tipsejäni, kun olen taas ihastunut viilin tekemiseen Hilja-maidosta jääkaapin päällyslämmössä. Ei tule muovijätettä viilipurkeista ja makukin on tosi hyvä. Samalla tuli siivottua jääkaappi-pakastinnurkka. Hilja-maitoa ei taida enää olla... Kunhan pääsen vielä kalastamaan ja saan suolasärkiä rieskan kanssa, olen palannut lapsuuteen. Karppaaminen on jäänyt, mahakin on kasvanut, mutta tänä kesänä en ole juuri tuntenut huimausta... Nyt taas on lähtenyt muutama kilo, koska olen vähentänyt leivän käyttöä. Se tuntuu heti olossa. Siis vanha postaus: Viime aikojen  uutiset  tutulta kuulostavasta asetaldehydistä panevat taas ajattelemaan. Tosin vastaavia uutisia on aina tullut. Milloin mikin elintarvike on vaarallinen tai ihmeitätekevä.  Veteraaniurheilijan  blogissa tätä tietoutta on paljonkin, minähän olen tunnetusti ollut osallisena tuon Suomen johtavan terveysblogin syntymisessä, khrömm. Jo ruoan käristäminen tekee siitä syöpäpommin. Kaikki on vaarallista. Uskon, että terveellisintä itselleni olisi pudottaa painoa, mutta en saa siihen ryhdyttyä, kun syöminen on viimeisiä ilojani. Silakka on toinen nimeni. Ostin pari vuotta sitten kirpparilta Braunin höyrykeittimen ja uskon siinä tehtyjen ruokien olevan terveellisiä. Enempi sitä pitäisi harrastaa. Hyvääkin höyrykypsytetty ruoka on. Kalasoppa, johon käytän koko kalan päineen, ruotoineen ja nahkoineen on a must. Se käy tehdäkin nopeasti. Tykkään myös lohikaloista; niistä on aina hyviä tarjouksiakin. Keskiosasta lohta voi tehdä suolakalaa tai paistaa palasina. Muikku on varmaankin paras kala. Lohta saa usein edullisesti, mutta kalat ovat isoja. Kannattaa hankkia terävä ja tukeva veitsi ja pakastaa kala sopivina annospalasina, niin saa edullista ja maittavaa ruokaa. Löysin osuuskaupasta edullisia latvialaisia kalasäilykkeitä, jotka on tehty Venäjän markkinoille. Kilohailista, savustettuja, öljyssä. Todella hyvän makuisia. En innostunut niin paljon paistetuista ja tomaattikastikkeessa olevista kilohaileista. Ne olivat hyvän makuisia, mutta niiden rakennetta ei nähnyt kuten noissa baltialaisissa sardiineissa. Vastaavia on myös peltipurkeissa ja Virosta Suomen markkinoille tehtyjä lasipurkeissa oikein edullisia ja maistuvia. Viime aikoina on kaupoissa ollut Venäjän markkinoille tarkoitettuja tiivistemaito-säilykepurkkeja. Omalaatuinen maku, toisaalta viehättävä. Sitten on ollut saman tehtaan karamellisoituja tiivistemaitoja. Sellaisia pystyy itsekin valmistamaan keittämällä tiivistemaitopurkkeja runsaassa vedessä kolmisen tuntia. Hapankaali on terveellistä mutta mielestäni hieman väkevää. Jos laittaa siihen ruokaöljyä tai öljyä jostakin säilykkeestä tai feta-salaattikastikepurkista, se laimentaa väkevyyttä. Fetapalasista, yrttimausteista ja ruokaöljystä saa itsekin tehtyä salaatin lisuketta. Voin voi hyvin jättää pois ja kastaa leipää oliiviöljyyn tai muuhun öljypitoiseen kastikkeeseen, jota jää purkeista. Jos uskaltaa syödä sisällön, voi myös käyttää liemen. Poimin paljon puolukoita pakastimeen. Pussitin ne pieniin minigrip-pusseihin, jotka sopivat yksityistalouteen. Jos en muista ottaa sulamaan, ne voi hieman pehmentää mikrossa. Olen keittänyt myös hilloa, mutta siinä on paljon sokeria. Marjat on varmaan terveellisintä syödä keittämättöminä. Vanhanaikainen murskaaminen tietysti ja sokeroiminen, mutta marjat voi myös sokeroida kokonaisina. Minusta se on melkein kaikkein herkullisinta. Olen löytänyt hienoja puolukkamaita Haaparannan puolella. Poimin kymmeniä litroja pakastimeen ja olen pitänyt puolukoissa myös naapurin mummon, joka rakastaa jäisiä puolukoita aamupuurossa. En halunnut maksua, mutta hän on antanut minulle jo parit villasukat. Itse tehdyt villasukat ovat pehemämpiä, mutta minulla on kymmeniä pareja jäljellä Keuruun ajoilta, kun käytin päivittäin saappaita. Ne ovat nailonvahvisteisia pilkkisukkia, jotka eivät millään kulu rikki kuten tavalliset sukat. Usein puolukkahillo on epäonnistunut, en ehkä laittanut tarpeeksi hillosokeria. Hillo jäi vetiseksi. Mutta kun se onnistuu, se on herkullista, ja sitä voi käyttää melkein kaikissa ruoissa. Tietysti jäiset puolukat ovat yliveto. Mielestäni isoista kaurahiutaleista tulee suorastaan herkkuruokaa. Muistan kaverin, joka sanoi, ettei hän koskaan tykännytkään joka-aamuisesta kaurapuurosta - kun he rouvan kanssa olivat alkaneet karppaamisen. Itsekin sitä kokeilin, mutta vain muutamia kuukausia - minusta isoista hiutaleista tehty puuro voisilmän tai puolukkahillon tai molempien kanssa aloittaa nautinnollisen päivän. Jos sinulla on ongelma, että salviaruukku taimineen lakastuu, upota purkki reippaasti veteen. Se pitää yrtin hengissä. Imee paljon vettä. Perunoista voi tehdä vaivatta ja nopeasti uuniperunoita kokonaisina. Valitettavasti osassa perunoita on perunoille tyypillinen sivumaku. Vitsi on mielestäni siinä, että tekee ja syö perunat kuorineen; ne kannattaa pistellä haarukalla etteivät räjähdä. Perunoiden ainoa ravintoarvo on kuorissa ja niiden alla heti; muuten ne ovat vain energiaa, sanovat ravintotieteilijät. Lämpö pitää olla maksimissa; silloin niihen tulee nuotiossa paistetun maku ja ne valmistuvat nolla-ajassa. Saattaa olla, että syntyy samalla myös karsinogeenejä. Huoneeseen tulee myös hyvä haju. Muistan kuinka Englannissa myytiin kaikkialla uuniperunoita folion sisällä laitettuna, esim. Govent Gardenin seuduilla.  Näkkäripitsa ja puolukat . Olen ostanut siikli-perunoita, jotka ovat todella hyvän makuisia. Ne muistuttavat hieman puikuloita eli mantelipottuja, mutta eivät mene keitettäessä rikki. Basilika on mukavan aromaattinen yrtti. Minua kiusasi, kun huomasin että ruukussa ostettu basilika lakastuu hetkessä, kun lehtiä vähänkään käyttää. Mutta basilika ei ole ollenkaan herkkä, jos laitat sen heti ostettuasi lasipurkkiin, jossa on vettä pohjalla. Leikkaa ylimpiä lehtiä ensin. Pidän tietysti kaikenlaisista kasviksista ja juureksista. Uunissa laitetut pilkotut, paahdetut juurekset ovat herkullisia, mutta en ole laittanuit niitä aikoihin. En pidä ollenkaan valmiiksi maustetuista ja suikaloiduista lihoista, me ovat lähinnä allöttäviä. Niissä on jokin outo ja äitelä mauste, joka tulee läpi. Mausteiden tehtävä on myös peittää epämiellyttäviä ja pilaantuneita makuja; historiallisesti se oli maustekaupan syy. Tulisissa  chileissä  on tämän funktion lisäksi löydetty suoja-aine, englanniksi capsaicin, suomeksi  kapsaisiini , joka estää kasvaimia ja tekee paljon muutakin. Minun suosikkimausteeni on mustapippuri. Haaparannalta löysin edullisia suurkeittiöpakkauksia. Pienissä pusseissa ostaminen tulee kalliiksi. Muutenkin Haaparannalta löytyy ÖB, entinen Överskottsbolag, jossa myydään jäännöserinä esim. monenlaisia säilykkeitä, joilla voi piristää ruokia ja salaatteja. Hinta on paljon alhaisempi kuin Suomen kaupoissa. Oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja, sieniä - kaikenlaista sellaista, jota yleensä myydään maahanmuuttajille tarkoitetuissa liikkeissä. Äkkiä saa valmistettua chili con carne -tyyppisen ruoan, kun paistaa jauhelihaa, sipulia, valkosipulia, laittaa kunnon mausteet, lisää vaikkapa thai -tyyppistä chilikastiketta ja purkillisen Heinzin valkoisia papuja tomaattikastikkeessa, joita saa edullisesti ÖB:stä. Ei maksa paljon ja tulee alle vartissa. Jossakin verkkolehdessä kerrottiin uudenlaisesta tavasta paistaa pekonia. Sitä ei paisteta vaan pannulle pannaan hieman vettä viipaleiden sekaan, jonka annetaan kiehua pois. Pekoni ei kärtsäänny ja siitä tulee oikein mehevää, varmaan hieman terveellisempääkin. Nopean ja herkullisen aterian saa myös grillissä kuorrutetuista täytetyistä ruispaloista. Se hakkaa pitsan mennen tullen ja on varmasti terveellisempi rukiin ansiosta. Jauhelihaa eri lisukkein paistetaan ja maustetaan hyvin. Voi olla kesäkurpitsaa, munakoisoa (joka on yleensä liian kallista), sieniä, oliivinpalasia, suolakurkkua, tomaattia, paprikansuikaleita myös päällä. En sekoita kaikkia makuja yhteen vaan ruoassa voi olla erilaisia osia. Olen huomannut, että leipä lihottaa, vaikka se olisi ruista. Leivän rajoittamisella saat painosi pysymään kurissa. Karppaajilla oli ihan oikeaa asiaa... leipä on liian hyvää ja siinä on kulttuuria. Lidl iski hyvään saumaan hyvänmakuisilla ja -hajuisilla bake off-tuotteillaan. Fazerit ja muut ovat hätää kärsimässä. Fazerin Real on halventunut hintakilpailussa, kestää hyvin ja on hyvää. Porkkanat saa kysymään nopeasti suikaloimalla ne ennen keittämistä. Kannattaa käyttää lieden jälkilämpöä ja kypsyttää vihannekset ja perunatkin siinä ja lisätä oliiviöljyä tai voita ja maustaa siinä höyryssä vasta: ripaus suolaa, musta pippuri sopii kaikkeen, juustoraastetta ja ehkä vähän sokeria. Al dente on minusta avainsana, ei vihanneksia vetisiksi ja ylikypsiksi. Porkkanoista tulee herkullinen ja terveellinen raakaraaste. Porkkanat ovat muutenkin hyvä raakana ja kuorimattomina, syyspuolella ainakin. Kuoressa on siinäkin aromia. Sipuleista voi käyttää vihreät varretkin, löökit, niin kauan kuin ne ovat tuoreita. Kannattaa käyttää hedelmien ja kasvisten tarjouksia. Joskus saa niin halvalla, että hirvittää, että viljelijälle ei jää mitään, kun on kuljetettukin kaukaa. Rypäle, paprika, tomaatti ovat suojaravinteita sisältäviä ja maukkaita. Isoissa kaupoissa niitä saa edullisesti ja ne ovat tuoreita, ainakin tuoreen näköisiä. Tavalliset sipulit ovat joskus halpoja pusseissa ja myös porkkanat sekä perunat. Ruoka on tietenkin aina liian kallista, mutta täytyy ottaa huomioon pohjoinen sijaintimme. En paljon perusta pastasta ja riisistä, mutta joskus ne kuuluvat asiaan, valkoisina ne ovat maukkaita mutta täynnä tyhjää energiaa kuten perunakin. Minun bravuurinumeroni on kokonaisena vartaassa grillattu broileri. Päällä hyvät mausteet, mutta ei marinointia. Paprika, currya, paljon mustaa pippuria ja suolaa. Sen kanssa täytyy keittää riisiä. Kokonaisia kananpoikia ei juuri Suomessa harrasteta, padassakin siitä tulisi hyvää, savipadassa myös. Valurauta on suosikkini. Oli minulla ollut teflonpannujakin, mutta ne eivät kestä kauaa ja muovi epäilyttää. Valurauta kestää vuodesta toiseen, vaikka sen hoito voi olla kinkkistä ja munakkaan paisto ei aina onnistu, kun pannu on tullut liian kuivaksi ja lämpö ei ole kohdallaan. Valurautaa ei saa pestä pesuaineilla. Pannun saa puhtaaksi laittamalla siihen vettä ja kuumentamalla liedellä. Nyt on tullut markkinoille keraamisia paistinpannuja tv-shopiin. Ostin sellaisen ja se on huomattavasti teflonia parempi. Vähitellen ruoka tarttuu pannuun hieman, mutta sen saa hangattua puhtaaksi. Kyllä keraamipintakin vähitellen kuluu. Kuinka keksin uuden tavan paistaa munia - samoin kuin pekonia vesihauteessa Olen ollut punaviinin ystävä, mutta en pidä siitä, että tulee juotua liikaa. Tornion vesi on ensiluokkaista verrattuna Björkbodan veteen, sivumaku johtui ehkä vanhoista putkista. Vedestä saa hieman juhlavampaa, kun jäähdyttää sitä jääkaapissa tai lisää jääpalasia. Minulla ei ole maitoallergiaa kuten tyttärellä ja ehkä lapsenlapsilla, jotka eivät juo maitoa. Sääli, koska juomana on usein coca cola tai muut virvoitusjuomat. Itse pidän myös rasvattomasta maidosta ruokajuomana. Käytän punaista maitoa ruoanlaittoon. Olut maistuisi, mutta se on liian kallista. Nyt on asetaldehydi tuonut oluenkin epäilyttävien listalle. Olutkulttuuri on muutenkin ollut typeryttämässä Suomea jo vuosikymmeniä, liika on liikaa. Alkoholi on muutenkin vaarallinen hermomyrkky, vaikka minullakin on viettymys alkoholiin, vaikken sitä juuri käytä. En käytä enää maitoa juuri ollenkaan. Ruokajuomana käytän jäävettä, mutta mielestäni lasiin tulee laittaa jääpaloja, ei riitä että niitä on kannussa muutamia. Jugurtit ovat joutuneet tulilinjalle tuossa  asetaldehydiasiassa  ja joutavatkin, ne ovat pitkälle  prosessoitua ruokaa  ja myös sokeripommi. Viili on parempaa ja terveellisempää. Epäilen kyllä sinänsä suomalaista homogenisoitua maitoa, mutta se on eri juttu. Maitoon keitetyt puurot ovat hyviä, vaikken usein niitä teekään. Kaurapuuroa joka aamu sen sijaan. Veripalttu, jota saa Ruotsista, kuumassa maidossa on herkullista. Nopean ruoan saa kuumaan maitoon muserretusta näkkileivästä, leipäressun. Voinokare kruunaa nämä keitot. Suomessa on veripaltun tilalla veriletut, edullista, maukasta ja terveellistä. Pirkka -letut ovat vähän halvempia, vaikka varmaan samassa äitien tehtaassa tehtyjä. Yksi ruokatipsini on, että laittaa ruispalasia kuivumaan vaikkapa yön yli. Leivän ei tarvitse olla kokonaan kuivaa, vaan puolikuiva leipä, jossa on rapeus päällä ja sitkoa sisällä, on herkullista. Maitokahvi on hyvää. Ennen mikroa kuumensin maidon vesihauteessa, jottei maito pääse kuohumaan yli, nyt se tapahtuu mikrossa. Kahvi ei ole sydämen tykytykselleni hyväksi. Leivästä ja karjalanpiirakasta saa tuoreen tuntuista lämmittämällä ne leivänpaahtimessa. Grillin omistaja tekee helpolla kuorrutettuja leipiä, ruispalat ovat tietenkin terveellisempiä, ranskis pölisöö suolissa, kuten Kiminkinen sanoo. Kirnupiimä on hyvää, mutta sen happamuus saa sydämeni lyömään epätahtia, mikä on yllättävää, mutta sille on näyttöä mm. Ruotsista. Vahva kahvi siihen taisi olla syyllinen. Jos haluaa itse valmistaa viiliä. jääkaapin päällys on hyvä ja lämmin paikka siihen. Jos vielä laittaa luomumaitoa, tulee kunnon vanhanajan viiliä. Ruokalusikallinen siemenviiliä pohjalle. Sokeri ja inkivääri ovat hyvä yhdistelmä mausteeksi. Jos haluaa päästä mustikanpoiminnasta helpolla, suosittelen poimuria ja  vesipuhdistusta . Suomalaiset käyttävät mustikoita niin vähän juuri sen tähden, että se on niin vaivalloista. Pienen määrän mustikoita poimiminen on traditio. Käsin ja siististi, mutta ei sillä oteta talteen suuria satoja. Toki vesipuhdistuksella tulee vetisiä marjoja, mutta pakasteessa ne kuitenkin vettyvät. Mustikoita voi hyvin kuivata. Kannattaa kesiä uusia tapoja käyttää terveellistä mustikkaa. Yksi on viinihapolla uuttaminen. Ikäihmiset tykkäsivät tuosta tuoremehusta, mutta sitä ei saisi juoda liikaa, tunsin itse hieman yökötystä. Ekokylässä asuessani tein variksenmarjasta hienoa metsältä maistuvaa mehua viinihapon avulla. Uusi niksi: Tee tuorehilloa chia-siementen avulla. Sokeria ei tarvitse käyttää. Chia auttaa mahaa toimimaan. Siemenistä tulee miellyttävää hyytelöä. Sekoitin siihen edellisvuotisia mustikoita. Kaikki marjat käyvät. Marjat sai helposti murskattua sellaisessa kannussa, jossa olen valmistanut pirtelöä. Onko se nyt tehosekoitin? Tein sen avulla tuoremehua, joka on uutettu viinihapon avulla. Se nostaa marjan maun aivan uuteen ulottuvuuteen. Sokeria pitää tietenkin käyttää. Variksenmarjasta eli kaarnikasta tulee hienoa mehua. Marjat murskataan, lisätään vähän vettä ja viinihappoa (jauhemaista) ja annetaan olla viileässä pari päivää. Suodatetaan ja juodaan heti tai pakastetaan. Ei kestä viikkoja jääkaapissa. Sain ystävältäni vinkin, että kardemumma sopii teen mausteeksi. Kokeilin, ja niin se tekeekin. Minä juon teetä laittamalla teelehtiä mukin pohjalle. Teelehdet pysyvät pohjalla ja saa juotua vahvaa teetä. Maku voittaa tietysti pussiteen ja muut, jossa vain on näytetty vedelle teelehtiä. Jos haluaa edullisen, hyvänmakuisen ja varmaankin terveellisen pohjan patoihin, kannattaa käyttää tomaattimurskaa. Sitä on helppo maustaa edelleen. Toisesta postauksesta lisää tipsejä, osin päällekkäisiä: Ruokavinkki: Nyt kun tomaatit ovat halpoja, niitä kannattaa syödä. Minulla on ollut aina tapana kastaa tomaatteja hienoon sokeriin, silloin ne muuttuvat herkuiksi. Laittamalla sokeria myös kurkkuun, senkin maku korostuu. Toinen: Kala on terveellistä ja vihannekset. Tärkeässä osassa on iso leikkuulauta ja iso ja terävä veitsi. Kun kalaa on erikoistarjouksessa kannattaa ostaa ja leikata pienemmiksi ja pakastaa pussissa palasina. On helppo ottaa tuollainen pussi. Minusta padassa saa hyvää ruokaa kun laittaa kalanpalasia ja woki-vihanneksia ja muitakin vihanneksia, maustaa hyvin, ei kestä kauaa ja on huoleton laittaa. Tietysti myös kalasoppa on hyvää. Kolmas: Muutaman tunnin kuivahtaneet reissumies yms. -ruisleipäviipaleet ovat hyviä, mutta kauemmin kuivahtaneet tulevat liian koviksi. Neljäs: Kaikille on tuttua kuinka esim. ruisleipään saa aromia lämmittämällä sen leivänpaahtimessa. Karjalanpiitakat saa myös lämmitettyä hyvin, kestää aika kauan. Yleensä valkoinen paahtoleipä ei ole terveellistä, siinä on sitäpaitsi karsinogeenejä, jos sitä paahtaa ruskeaksi. Viides: Hilloa keittäessä kannattaa sokeri laittaa vasta lopuksi. Se ehkäisee myös pohjaanpalamista. Sama karvaasti hankittu kokemus on omenasoseella. Kuudes: Höyrytetty ruoka on terveellistä ja hyvää ja nopeaa valmistaa. Jos se on  muovitötsä, siinä on myös liemen keräysastia. Liemi tulee herkullinen. Seitsemäs: Marjoja pitäisi syödä päivittäin. Poimin mustikoita paljon ja keksin pussittaa niitä pieniin pakastepusseihin. Mustikat menettävät makuaan nopeasti sulatessaan. Kun käyttää pieniä pusseja, ne saa juuri sulanneina tai hieman jäisinä. Kreikkalainen jugurtti sopii marjojen kanssa. Kahdeksas: Mustikoiden puhdistus on hidasta ja ikävää työtä, jos ei ota sitä karmajoogana. Itse olen kärsimätön ja poimin mustikoita poimurilla, niistä tulee vetisiä ja roskaisia, mutta pakastettaessa se ei haittaa. Mustikat voi helposti puhdistaa kun kaataa ne isoon astiaan kylmää vettä ja nostelee sormet harallaan käsiä. Roskat tarttuvat kämmenselkiin ja ne voi huuhdella pois vedellä. Puhdistaminen nopeutuu ratkaisevasti. Pienoista terttujen nyppimistä tarvitaan silti. Yhdeksäs: Leivän voi halkaista ja pakastaa osan. Silloin saa tuoreenmakuista leipää milloin haluaa. Pakastepusseina voi käyttää hedelmistä yms. tulleita. Kymmenes: Teen keitto. Jos haluaa vahvaa teetä, voi laittaa teelehdet mukin pohjalle ja kaataa kuumaa vettä. Kun kuppi on jäähtynyt, tarjolla on vahvaa kunnon teetä. Lehdet jäävät pohjalle, niitä ei tarvitse poistaa. Kardemumma sopii hyvin teehen; sain tipsin irakilaisystävältäni. Kaadoin jauhettua kardemummaa teelehtien sekaan reilusti. Tuoksuu ja maistuu hyvälle. Ruokaisa salaatti on helppo valmistaa: sekoittaa vaan kaikkea mahdollista. Paahdan leivänpalasia oliiviöljyssä, laitan hapankaaliakin, jos sitä on. K-kaupassa on ollut viime aikoina raikkaita salaattisekoituksia pakkauksissa. En ole edes huuhdellut niitä, koska en pidä vetisyydestä enkä jaksa kuivata pieniä salaatinlehtiä. Fetajuusto ym. purkissa on edullista ja pehmentää hapankaalin makua. Fetajuustoa purkkiin voi itsekin tehdä lisäämällä Province-tyylistä maustetta ja oliiveja. Vetiset purkkioliivit saavat makua. Tosin fetajuustopurkit ovat halpoja. Hapankaalin sanotaan olevan terveellistä. Kaikki eivät tykkää sen mausta. Huomasin, että fetajuustopurkeissa (mausteöljy) olevaa öljyä voi käyttää Lidlin edullisen hapankaalin kanssa. Se leikkaa pois liian terävää makua ja tuo mahdolliset Provencen välimerelliset maut esille. Hapankaali tosiaan tuntuu terveelliseltä ja jopa herkulliselta. Nykyään on Pirkka-tuotteissa edullisia savustettuja simpukoita. Mausteliemeen voi lisätä hieman vielä edullisempia Pirkka-simpukoita ja saada siten lisää savustetun makuisia. Tässä on linkkejä  resepteihin ja ruokakulttuuriin . Googlaamalla löytää vaikka kuinka paljon. Ruokaohjelmat olivat yksi suosikeistani tv:ssä. Niissä ei tarvitse kursailla lisukkeilla ja niiden hintojen tähden kuten elävässä elämässä täällä pohjolassa. Ruoka on kulttuuria. Perinneruokia, sanaparvi Ruokasanastoja:  Leskelän ,  Raholan syötäviä sanoja, Suomalainen keittiö, wikipedia -artikkeli Helppoja tietokilpailukysymyksiä ruoasta ThingLink-kuva ruoasta ja leivästä Täällä ovat kokoamani ruokalinkit Scoop.it-julkaisussa. Niitä on paljon ja ne ovat näyttävän näköisiä. Superhakukone/kontekstityökalu/Chromen laajennus -SearchBariin on kiinnitettynä myös eräiden ruokapalveluiden hakukoneita, mikä tarkoittaa, että ruokaohjeitakin voi tuosta hakuruudusta löytää. Tosin ne eivät ole siirtotiedostossa oletuksena esillä; ne voi tarvittaessa kruksata esille asetuksista. Täällä on Leskelän ruokasanasto, josta laadin quizlet-harjoituksia, joilla ruokasanoja on mukava opiskella. Ruoasta, toinen artikkelini , sisältää mm. ruokaniksejä Ruokaa luonnosta Neuwoja hyvästä elämästä You Tube -videoita englanniksi suomalaisesta ruoasta Anthony Bourdainin kohua herättänyt ohjelma suomalaisesta elämänmenosta Täällä on paljon ruokasanoja suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi. Jokapäiväinen leipämme , oma artikkeli ja kokoelma leivästä Kala ja suomalaiset , oma juttu Juttuni perunasta ja suomalaisuudesta Tässä on muutamia suomenkielisiä reseptisivuja: Ruoka, wikipedia Sahti Suomalainen keittiö , wikipedia Wikipedian luokka, suomalainen keittiö Perusruokakaappi , Ruokala Wikipedian lista suomalaisista perinneruoista Edellisen perusteella tehty artikkeli perinneruoista Mustikkaleivoksia Reseptit.com Ruokaohje.fi Hesarin ruokasivut Herkut.net Keittotaito , ruoanvalmistuksen nettiopas Kesän herkkuja , oma artikkeli Maito , oma artikkeli Perinneruoka vai kansainvälinen , oma artikkeli Kuvia perinneruoista Jamie Oliverin ristiretki roskaruokaa vastaan Vähähiilaristen joukkoon Jotakin on tapahtunut, karppaamisesta Ruokasanastoja:   Kotinetin ,   Raholan Herkkusuun aapinen , Leskelän ruokasanasto quizletina Ruoka, reseptit Finfoodin keittokirja Drinkkiklubi Herkut.net Jauhopeukalo Valion reseptit Kotikokki.net Reseptilinkit Reseptit.com Reseptit.fi Ylen reseptit Viini-Web Elintarvikkeiden nimiä ja ravintoarvoja, Fineli Perinneruoat , Makupalat  Keskisuomalaisia ruokaperinteitä Kainuulainen ruokaperinne Maakuntien ruokaperinteitä, Ruokatieto Karjalainen ruokaperinne , wikipedia Pohjois-Pohjanmaan ruokakulttuuri Lappilainen ruokakulttuuri Lappilainen ruoka Ruokakulttuuri Luonnonantimien valmistaminen ruoaksi , Arktiset aromit Uusi artikkeli mm. ruokasanastoja Hygieniaosaaminen, selko Purtavaa puhtaasti Vegetaarinen ruoka. Animalia Hygieniapassi Ruokasanoja wikisanakirjasta: ahvenkukko aladobi alatoopi baba berliininmunkki blini booli borssi borssikeitto borštš brie buljonki cayennepippuri charlotte dallaspulla donitsi edam edamjuusto ekrööra emmental ensimaito faluninmakkara filee frikadelli färssi ghee gouda grillivarras guacamole gulassi gulašši haineväkeitto hapankaali hapankerma hapansilakka hernekeitto hernerokka hernesoppa hiivaleipä hillo hot dog häränsilmä hätävara italiansalaatti jauhelihakastike jeera jogurtti joulukinkku joulupuuro jugurtti juusto juustokakku juustovoileipä jälkiruoka jälkiuunileipä jäätelötötterö kaalikeitto kaalikääryle kaalilaatikko kahvileipä kalakeitto kalakukko kalapuikko kalapulla kalapyörykkä kalaruoka kalasoppa kalopsi karamelli karjalanpaisti karjalanpiirakka karkki kastike kasvirasvajäätelö kasvislihapata kateleipä katkarapuvoileipä kauraleipä keitinliemi keitto keittokinkku keittoliha kermajäätelö kermakastike kermanekku kermaviili kerrosvoileipä ketsuppi kevätkääryle kevätrulla kiisseli kilju kimara kinkkumunakas kinkkusalaatti kinkkuviipale kinkkuvoileipä kirkastettu voi klimppisoppa knalli kohokas kokkeli kokoperunat kolmioleipä konvehti korintti korppu korvapuusti kotletti kranssi kreppi kroissantti kropsu kumina kuningatarhillo kuohukerma kuverttileipä kvassi kyrsä känkky kääretorttu kääryle lakritsi laku lammaskaali lammasvatkuli lanttukukko lasagne laskiaispulla leikkele leipä leipäjuusto lenkki lenkkimakkara levite lihaliemi lihapiirakka lihapulla lihapyörykkä lihasoppa limppu linssikeitto loimulohi lokum läpileipä läskisoosi lörtsy maito maitojauhe maitoperunat maitotuote makaroni makaronilaatikko makeinen makkara makkarakastike makkarakeitto maksamakkara maksapasteija maksapatee mansikkamaito marjahillo marjamaito marmeladi meetvursti mehujää mehujääpuikko merimiespihvi metvursti moussaka mozzarella muikkukukko munakas munavoi munkki mustamakkara mustikkasoppa muusi nakki nakkikastike nakkikeitto nakkisämpylä naurishauta navariini nekku nougat nugaa nugetti nuudeli nyhtöpossu näkkileipä näkkäri oopperavoileipä paella palapaisti palvikinkku pannupitsa papurokka parfait pasha pasta patakukko patee pelmeni penne pepu perunalaatikko perunalastu perunalumi perunamuusi perunapuuro perunasalaatti perunasose pesto pettuleipä pihvi piirakka pikkupulla piparkakku piparkakkutalo pitaleipä pitko polakka poronmaito puljonki pulla pullakahvi pullamössö pullapitko puuro pyree quesadilla queso raejuusto raesokeri raguu ranskalaiset perunat ranskankerma ranskanleipä ranskanperunat rapuvoi reikäleipä remouladekastike rievä rinkeli rintapala risotto rosolli ruisleipä rullakebab runebergintorttu ruokaleipä rusina rusinamakkara rusinapulla rönttönen röstiperunat saago sacherkakku salmiakki salsa salsakastike savukylki savulammas savuporo savusiika savusilakka savusivu sekaleipä seläke sianlihakastike siansorkka sillisalaatti siskonmakkara sisäpaisti skagenröra skonssi smetana sokeripala sose stroganoff stroganov struudeli sukaatti suklaa suklaakonvehti suklaalevy suolaheinäkeitto suolakurkku suolatikku suurustaa särä taco taikinalehti talouskyljys tammenlehtisalaatti tanskalainen voileipä tapas teeleipä tekstuuri ternimaito terriini tilliliha tippaleipä toffee tofu tomaattimurska tomaattimurske tomaattipyree tomaattisose tortilla tsatsiki tähtipulla täyssäilyke ulkopaisti vaahtokaramelli vaahtokarkki valkosipulivoi varrasleipä vehnäpulla verimakkara vesipuolukka viili viineri vispikerma voi voikastike voileipä voipulla voisarvi voisilmäpulla voisula vuolukerma väliruoka wienerleipä äpylipai öörfiila Ravintola-alan vitsit Luostariin oli tullut kevät. Nunnat pyysivät saada ajaa polkupyörillä pihalla. Abbedissa suostui kunhan nunnat tulisivat ajoissa syömään. Lounas aika tuli, mutta nunnat vain polkivat. Abbedissa kävi kutsumassa nunnia syömään. Nunnia ei vain kuulunut. Lopulta abbedissa meni ulos jo hieman tuohtuneena. "Nyt heti syömään, tai laitan niihin pyöriin satulat." * Laihialla ei osteta lämpömittaria, vaan ripustetaan silakka ovenpieleen. Jos silakka on jäässä, on pakkasta. Jos silakan silmät ovat sumeat, niin ilmat alkavat lämmetä. Jos silakka haisee, on helle. * Sullahan on erikoinen paperipaino. Niin, se on ensimmäinen tyttöystäväni leipoma pulla. * Reijo oli istumassa iltaa Tuulan kanssa ja oli juuri aloittamassa illallista, kun Tuula yhtäkkiä huomasi, että keitossa oli suuri hämähäkki. Viekää tuo hirviö pois ! kirkui Tuula. Kaksi vahtimestaria kiidätti Reijon ulos. * Rekkakuski oli ajamassa rekkaansa pientä sivutietä pitkin, kun pusikosta hyppäsi tielle punaisiin pukeutunut mies. Mies pysäytti rekan ja sanoi: - Minä olen homo! Anna minulle ruokaa! Säikähtäneenä rekkakuski antoi miehelle eväänsä, jolloin tämä päästi hänet jatkamaan matkaa. Mutta seuraavassa mutkassa rekan pysäytti keltaisiin pukeutunut mies. - Minä olen homo! Anna minulle juotavaa! Entistä säikähtäneempänä kuski antoi termospullonsa miehelle. Sitten hän kaasutti pois paikalta. Mutta melkein saman tien hän joutui sinisiin pukeutuneen miehen pysäyttämäksi. - Mitä sinä homo minusta oikein haluat? rekkakuski parkaisi. - Ajokortti ja rekisteriote. * - Minun tyttöystäväni on erinomainen keittäjä. - Minun tyttöystäväni ei tiedä keittämisestä muuta kuin sen, miten minut saa parhaiten kiehumapisteeseen. * Miten ahvenäidit kutovat villapaitoja? --Kalapuikoilla * Baariin asteli mies, joka kysyi baarimikolta: - Tarjoatko ryypyn, jos näytän sinulle jotain ihmeellistä? - Hyvä on, mutta sen täytyy sitten olla todella ihmeellistä. Silloin mies otti taskustaan noin kolmekymmentäsenttisen frakkiin pukeutuneen pikku-ukon ja asetti tämän baarin pianon koskettimille. Kääpiö alkoi oitis painella koskettimia ja pian ilmoille kantautui kaunis melodia. - Siinäpä todella ihmeellinen olento, baarimikko myönsi kaataen lasillisen miehelle. - Mistä sinä tuollaisen olet löytänyt? - Sain sen lampun hengeltä, mies sanoi ottaen taskustaan Aladdin-tyylisen öljylampun. - Se toteuttaa toiveen jokaiselta, joka kiillottaa lamppua. - Ihanko totta, saanko minäkin kokeilla? baarimikko pyysi. - Saisit toisenkin ryypyn. - Olkoon menneeksi. Mies antoi lampun baarimikolle, joka heti alkoi puhdistaa lamppua esiliinallaan. - Henki, tahdon miljoona markkaa! baarimikko sanoi. Silloin baarin ovesta vyöryi sisään suunnaton lauma ankkoja. Ne peittivät nopeasti koko lattian, ja kohta ilmakin oli sakeana ankoista ja höyhenistä. - Minä toivoin miljoona markkaa enkä miljoonaa ankkaa! baarimikko huusi hädissään kaakatuksen yli. - Kuuleeko sinun henkesi huonosti!? Luuletko, että minä toivoin 12-tuumaista pianistia! * Musta mies meni baariin ja tilasi Lindströmin pihvi. Tarjoilija toi pihvin, jonka päällä oli hämähäkki. Kun mies oli syönyt, tarjoilija kysyi: "Oliko ruoka hyvää ?" Mies vastasi: "Pihvi olla huva mutta Lindström ei huva". * Jussi oli lomamatkalla Espanjassa. Hän halusi syödä jotain todella eksoottista, ja niinpä hän meni paikalliseen ravintolaan ja kysyi, mitä tarjoilija suosittelisi. - Miten olisi härän kivekset? tarjoilija ehdotti. Ravintolamme naapurina on härkätaisteluareena, ja siellä tapettujen härkien kivekset tuodaan aina meille. Me valmistamme niistä aterian, jollaista ette varmasti saa missään muualla. - Hyvä, minä otan sellaisen, Jussi päätti. Kohta hänen eteensä tuotiin lautasella kaksi muhkeaa pyörylää, jotka hän pisteli poskeensa hyvällä ruokahalulla. Seuraavana päivänä Jussi tapasi Liisan. Hän halusi tehdä vaikutuksen tyttöön ja kutsui tämän päivälliselle samaan ravintolaan. Illalla he menivät ravintolaan, ja kun tarjoilija tuli ottamaan tilausta, Jussi sanoi suurieleisesti: - Härän kivekset a' la Matador! Nyt kuitenkin pöytään kannettiin vain pari pientä, nahistunutta mustaa rypälettä. - Mitäs tämä tarkoittaa, Jussi kysyi. - Eilenhän nämä olivat paljon suuremmat! Olen pahoillani, hyvä herra, tarjoilija sanoi - mutta tänään härkä voitti matadorin. * Onpa surkeaa ruokaa, valitti morsian hienossa ravintolassa. Veit sanat suustani, totesi sulhanen. Ja meidän kun piti kerrankin saada vaihtelua kotiruoalle. * Kasvissyöjä ja lihansyöjä kiistelivät ruokailutottumuksistaan. Kasvissyöjä sanoi: "Tehän tapatte kaikki eläimet, kun syötte ne !" Lihansyöjä vastasi: "Tehän ne tapatte, kun syötte niiltä kaiken ruuan !" * Eri kansallisuuksista koostuva pöytäseurue oli tullut ravintolaan. He kukin tilasivat lasillisen viiniä, mutta kun viinit tuotiin, he huomasivat, että jokaisessa lasissa oli kärpänen. Ruotsalainen vaati uutta viiniä samaan lasiin. Englantilainen vaati uutta viiniä uuteen lasiin. Suomalainen otti kärpäsen viinistä ja joi viinin. Venäläinen joi viinin kärpäsineen. Kiinalainen söi kärpäsen, mutta jätti viinin lasiin. Juutalainen pyydysti kärpäsen ja myi sen kiinalaiselle. Mustalainen joi kaksi kolmasosaa viinistä ja vaati sen jälkeen uutta viiniä. Skotti tarttui kärpästä kurkusta ja karjui: "Nyt perkele oksennat kaiken minkä joitkin!" Amerikkalainen haastoi ravintolan oikeuteen ja vaati 65 miljoonaa dollaria vahingonkorvauksia. * Laihialaisisäntä kutsui ystävänsä ja naapurinsa jouluaterialle ja kehui, että hänellä kalkkunakin. Kun istuttiin pöytään, isäntä pani näkkileipäpaketin kiertämään. Juhlan kunniaksi tarjottiin toinenkin kierros. Sen jälkeen isäntä sanoi: "Tuopas eukko se kalkkuna pöytään, niin se saa nokkia muruset pöydältä !" * Lähetyssaarnaaja oli tehnyt työtä ihmissyöjäheimon parissa ja saanut heidät luopumaan ihmissyönnistä. Kun hän vuosien kuluttua meni käymään heimossa, hän näki, että heillä oli ihminen padassa. Lähestyssaarnaaja kysyi päälliköltä: "Kuinka te jälleen olette ryhtyneet ihmissyöjiksi, vaikka olette kerran jo luopuneet siitä ?" Päällikkö vastasi: "Se johtuu siitä, että meillä sattuu nyt olemaan perinneruokaviikko" * Laihialainen mies korjasi talonsa kattoa. Vaimo laittoi samaan aikaan ruokaa. Mies putosi katolta, ja pudotessaan näki ikkunasta vaimonsa, jolle hän huusi: "Laita ruokaa vain itsellesi! Minä syön sairaalassa!" *  Kolme nahkatakkista motoristia parkkeerasi pyöränsä huoltoaseman pihalle. He astelivat sisään baariin, mutta totesivat sen aivan täydeksi. Katseltuaan asiakkaita vähän aikaa he lähestyivät erästä vanhemman puoleista rekkakuskia, joka lueskeli iltapäivälehteä ikkunan vieressä. Yksi moottoripyöräilijöistä hypähti äkkiä eteenpäin ja iski yhdellä karateiskulla rekkakuskin lehden keskeltä kahtia. Mies taittoi tyynesti lehden kappaleet kokoon ja siemaisi kahviaan. Toinen motoristi sieppasi silloin tuhkakupin pöydältä ja tyhjensi sen sisällön rekkakuskin kahviin. Mutta mies ei sittenkään reagoinut. Kolmas tarttui rekkakuskin viineriin ja survoi senkin kahvikuppiin saastan sekaan. Nyt rekkakuski nousi pöydästä, ja vilkaisemattakaan motoristeja hän kiitti myyjää ja asteli ulos baarista. - Jumaliste mikä mamis! totesi yksi motoristeista istahtaen rekkakuskin paikalle. - Ei miestä yhtään! täydensi toinen. -Eikä se osaa ajaa tota rekkaakaan, sanoi kolmas. - Se peruutti tossa pihalla kolme moottoripyörää ihan paskaksi. * KOTITALOUSTUNNILLA opettaja kysyy: Mitä tapahtuu, kun hirven sisäpaisti on liian kauan uunissa? - Se palaa poroksi. * MIKÄ on laihialaisten kalakeitto? - Lautanen, jonka pohjassa lukee "Made in.." * IHMISSYÖJA röyhtäisi ja sanoi: - Nyt olen saanut tarpeeksi vaimostani. * Mitä James Bond sano nakkikioskilla? Piirakka, lihapiirakka * Miten ruotsalainen tehdään hulluksi? ps.hullummaksi -Lukitaan pyöreään huoneeseen ja sanotaan, että nurkassa on Janssoninkiusausta. * Miksi et voi tilata ruotsalaisessa ravintolassa jäävettä? -Heiltä on resepti hukassa. * Miksi ruotsalaisilla syntymäpäivillä ei tarjoilla kakkua? -Kun kynttilät sulavat unissa. * Mistä tunnistaa ravintolassa ruotsalaisen? -Hän kuorii ranskalaisia perunoita. * Ruotsalaismies meni pizzeriaan ja tilasi pitsan. Pitsantekijä kysyi, leikataanko pitsa 6:een vai 8:aan osaan. Ruotsalaismies sanoi: No kuuteen tietysti, enhän mä kahdeksaa jaksa syödä. * Miksei blondia voi päästää kahvitauolle? Sen uudelleen koulutus kestää liian kauan. * Miksi ruotsalaiset eivät juo teetä. He pelkäävät teepussin juuttuvan kurkkuun! * Tivolissa ruotsalainen ampui ihmeen hyvin ja sai palkinnoksi pienen kilpikonnan, joka säikkynä oli vetäytynyt kuoreensa. Ruotsalainen pyöritteli kuorta hetken käsissään ja pisti taskuunsa. Parin tunnin päästä kaveri oli taas ampumassa, ja tulos oli yhtä hyvä. - Haluatteko samalaisen palkinnon kuin aikaisemmin, tiedusteli teltanpitäjä. Mikäs siinä, mutta katsokaa, että tämän hampurilaisen kuori on vähän pehmeämpi... * Miksi ruotsalaiset käyttävät kumpaakin kättä syödessään hernekeittoa? Toinen käsi on haarukan alla, ettei keitto tippuisi syliin. * Ruotsalainen oli hienossa ravintolassa. Hän kysyi tarjoilijalta: - Mitä tämä venäläinen kaviaari on? - No... se on mätiä... ikään kuin kalan munia. Vain niin. Minä otan sitten kaksi. Kovaksi keitettyinä. * Miten kaksi ruotsalaista poliisia saa sardiinipurkin auki? - Katsovat toisiansa vähän aikaa ja miettivät kunnes toinen saa älynväläyksen ja menee sardiinipurkin luokse ja sanoo: "Här är polis, öppna" * Mitä eroa on suomalaisella ja ruotsalaisella miehellä? Suomalainen ottaa votkan jäillä, mutta ruotsalainen ottaa jätkän voilla. * Ruotsalainen mummeli löydettiin hukkuneena kesämökkinsä järven rannalta. Se oli lukenut kotitalouslehdestä, että sipulit kannattaa kuoria veden alla - silloin silmiä ei kirvele. * Swen kaverilleen: -Sain eilen yli metrin pituisen lohen mutta heitin sen takaisin, kun minulla ei ollut niin isoa paistinpannua. * Tarjoilija: "Miltä keitto maistuu?" "Suola on hyvää, mutta soppaa saisi olla vähän enemmän." *  "En taidakaan juoda olutta, siinä voi olla sitä naishormoonia", arveli lievää törkeämmästä sovinistisuudestaan tunnettu johtaja Pöllänen baarissa. "Estrogeeniä oluessa? Älä nyt, mistä niin päättelet?" "No, kun kymmenenkin juo ei enää pysty puhumaan järkeviä eikä ajamaan autoa." * Opettaja kysyi, kuka osaa ruokarukouksen. Pikku-Kalle viittasi: "Minä osaan yhden. Isä opetti." "No, annahan tulla sitten!" "Hyvä Jumala, onko tämä olevinaan pihvi." * Baariin saapui eräs mies. Hän tilasi viskin, joi sen ja otti sitten taskustaan hiiren, marsun ja minikokoisen pianon. Pian hiiri alkoi pimputtaa pianoa ja marsu alkoi laulaa. Kaikki baarin asiakkaat kerääntyivät katsomaan. Esityksen loputtua eräs katsojista kysyi: -Mikset vie noita esiintymään telkkariin? Tienaisit hyvät rahat. Mies vastasi: -Enpä usko. Ne huomaisivat heti huijauksen. Tässä on nimittäin pieni trikki. Marsu ei oikeasti osaa laulaa ollenkaan, vaan hiiri on vatsastapuhuja. * Kannibaali tuli Ruotsista ja totesi: Johan tuli syötyä. * Olipa kerran ruotsalainen maanviljelijä, joka ajeli tiejyrällä perunamaalla saadakseen perunamuusia. * - Miten monta ruotsalaista tarvitaan popcornin valmistukseen? Kymmenen. Yksi pitelee pannua ja yhdeksän ravistelee hellaa. * Mitä tämä oikein on olevinaan, tiukkasi Leifin vaimo mieheltään. Maanantaina sinä pidit turskakeitosta, tiistaina sinä pidit turskakeitosta, samoin keskiviikkona, torstaina ja perjantaina. Ja nyt ei turskasoppa sitten muka kelpaakkaan ! * Basisti meni keikkapulan takia tilapäisesti keittiöapulaiseksi ravintolaan. Tullessaan töistä kämpille treeneihin, hän valitti.  · Kauhea homma. En ehtiny koko päivänä tehdä muuta kuin täyttää yhden suolapurkin.  · Miten niin, et ehtinyt, kysyivät muut bändin pojat.  · No, kun ne reijät siinä kannessa ovat niin pienet! * Basisti oli päässyt uuteen ravintolaan töihin ja joutui lääkärintarkastukseen. Siellä hänen oli määrä jättää virtsa-, uloste- ja spermanäyte. Basistilla oli hirvittävä kiire jonnekin, joten hän sanoi:  · En mä nyt ehdi, mutta mä voin jättää teille kalsarini. * Bändi oli pitkällä kiertueella ja varojaan säästääkseen päätti valmistaa ruokansa itse keikkabussissa. Ravintolatyöntekijänä basisti valtuutettiin kokiksi. Hän otti esiin keittokirjan, tutki sitä pitkään ja heitti sen sitten bussin ikkunasta ulos. Muiden ihmetellessä tätä hän selitti: - Eihän tästä ole mitään apua, jokainen ohje alkaa sanoilla "otetaan puhdas kattila...". * Basistimme oli päivätöissä eräässä ravintolassa, ja kerran hänen tuodessaan alkuruokaa pöytään, asiakas huusi:  · Varo nyt vähän, sinullahan on peukalo siellä keitossa !  · Ei hätää, tämä keittohan on jo ihan kylmää, ei tässä sormet pala. * Vampyyri meni ravintolaan. Baarimikko tuli ja kysyi; Mitähän saisi olla ? Johon vampyyri vastasi; saisinko litran kokista. * Mikä on impotentin lempiruokaa ? -Seisoppa. * Miksi ruotsalainen irvistelee mikroaaltouunin edessä ? -Koska se tekee nauravia nakkeja. * Tuore morsion kysyy; Armaani onko kalakeitto hyvää ? On se. Laita vaan uutta happanemaan. * Toinen laihialainen tapa tehdä kalakeittoa on; Otetaan järvestä vettä siitä kohtaa, missä on nähty kalan uivan. * Miksi norjalaisella on naama verillä maanantaina ? No se on viikonloppuna opetellu syömään haarukalla ja veitsellä. * Mix Tsernobilissä ei oo postilaatikoita ? Koska heti räjähdyksen jälkeen ne vietiin Viroon mikroaaltouuneiksi. ( oletko varma missä maassa sinun mikrosi on valmistettu?) * Miksi Diplomi Insinööri ei voi syödä suolakurkkuja ? Koska sen pää ei mahdu purkkiin ja DI ei osaa tehdä käsillään mitään ! * - Suurin osa kodin tapaturmista sattuu kuulemma keittiössä. - Nii-in, ja kamalinta asiassa on se, että minun pitää syödä ne. * Kaksi alkoholin kohtuutonta käyttäjää istui baarissa juttelemassa elämästä. - Viime yönä näin karmeata painajaisunta, sanoi toinen, - tuhat hassua pientä ukkoa istui joka puolella päälläni. Niillä oli vaaleanpunaiset hatut, vihreät takit ja lapikkaan tapaiset punaiset saappaat. - Ihan niin, sanoi toinen, - ja lapikkaiden kärjissä pienet kulkuset. - Miten sinä sen tiedät ? kysyi ensimmäinen - Pari sellaista istuu vieläkin olkapäälläsi. * Toimittaja Kajava tuli hätäisenä ravintolaan: - Tarjoilija, minä olin eilen täällä ottamassa pari lasillista ja unohdin varmaan pöydälle lompakon, jossa oli tuhat markkaa rahaa. - Minä luulin, että jätitte ne juomarahoiksi, tarjoilija tuumi. Juomarahoiksi tonni ! Kajava rähähti. - Oletteko hullu !? - Luulin, että te olette, tarjoilija vastasi rauhallisesti. * Ekonomi Larsson istui iltaa hotellin aulabaarissa. Hänen viereensä istahti vetävän näköinen neiti, joka pyysi Larssonilta tulta savukkeeseensa. Larsson tarjoutui kohteliaasti tilaamaan neidille drinkin. Neiti kuitenkin huusi kovalla äänellä : - Mitä, haluatte minut huoneeseenne ! Millaisena naisena te minua pidätte ? Koko baarillinen ihmisiä hiljeni ja kääntyi katsomaan Larssonia, joka hätääntyi ja syöksyi ulos baarista. Hän jäi seisomaan hölmistyneenä hotellin ulkopuolelle, kun sama neiti koputti häntä olkapäähän: - Pyydän anteeksi käytöstäni, mutta voin selittää. Mennään takaisin baariin, niin minä tarjoan drinkit. Katsokaas minä olen psykologi ja testaan ihmisiä odottamattomissa tilanteissa… Silloin Larsson keskeytti kovalla äänellä: -Mitä ! Että mieluummin satasesta puistonpenkillä ? Ei tule kuuloonkaan ! * Rouva Nieminen oli kiihtynyt tullessaan psykiatrin vastaanotolle: - Minä en lainkaan ymmärrä, miksi perhe painosti minut tulemaan tänne. Mitä väärää siinä on, jos pitää pannukakuista. Psykiatrinkin mielestä rouva Niemisen perhe oli tosiaan väärässä: - Minäkin pidän pannukakuista. - Hyvä, hyvä, sanoi rouva Nieminen. - Teidän täytyykin sitten tulla käymään meillä. Saatte nähdä kokoelmani. Minulla on mitä hienoimpia pannukakkuja ainakin viisikymmentä matkalaukullista. * Vaimon piti ostaa 50 litraa maitoa, mutta hän ei keksinyt, miten saisi kannettua sen kotiin. Hän soitti tyttöystävälleen Heidille ja kysyi neuvoa. Ja Heidihän osasi neuvoa: - Osta kevytmaitoa. * Olli teki tärkeän teknologisen keksinnön: kun kanoille juottaa kiehuvaa vettä, ne munivat keitettyjä munia !!! * Harri poikkesi baariin ja tilasi saman tien viisi olutta. Ne tuotiin ja jokaisen kolpakon alla oli pahvinen alusta. Oluet siemaistuaan Harri vinkkasi tarjoilijan luokseen ja tilasi: - Yksi vielä, mutta ilman keksiä. * Kaarina oli pestautunut kotiapulaiseksi pankinjohtaja Himasen perheeseen. Valmistauduttiin kutsuihin ja Himanen neuvoi: - Tuot sitten keitetyn sianpään tarjottimella, Muista panna omena suuhun ja persiljaa korvien taakse. Kaarinan silmät pyörivät hämmästyksestä. - Sittenhän minä näytän ihan kamalalta ! hän parahti. * Tekniikan huippua edustaa mikroaaltouunivuode. Siinä saa kahdeksan tunnin unet kuudessa minuutissa. * Kalastusneuvos Aro ja ylitarkastaja Niskanen olivat lounaalla kruununhakalaisessa ravintolassa. - Tarjoilija, saisimmeko kukkia tähän pöytään, pyytää Niskanen. - Onko teillä jokin merkkipäivä ? - Kyllä. Tämä paistettu hauki näyttää täyttävän tänään viikon. * - Miksi ihmeessä baijerilaisessa oluttuopissa on kansi ? - Yksinkertaista. Katsos, jos kysyt tuoppia pitelevältä baijerilaiselta, paljonko kello on, ilman kantta hänellä olisi kova työ lattian siivoamisessa. * Kaksi Ahvenanmaan tappajahaukea oli uinut Maarianhaminan uimarannan edustalle. Aikoivat napata loppuviikon evääkseen jonkun rasvaisen ruotsalaisen naisturistin. Uiskentelivat hiljaa rannan lähellä ja näkivät surffarin ensimmäistä kertaa elämässään. -Kato helevetissä, sanoi toinen hauki. Tänään tarjotaan ruoka tarjottimella ja oikein servetin kanssa. * Valitettavasti täytyy tunnustaa, että aidossa ranskalaisessa hanhenmaksapasteijassa on myös hevosta mukana. Tarkkaan ottaen suhde on puolet ja puolet. Yksi hevonen ja yksi hanhenmaksa. * - Tarjoilija, kumpaa tämä ruoka on, paistettua ahventa vai kuhaa ? - Ettekö huomaa itse eroa ? - En. - No sittenhän sen pitäisi olla teille samantekevää. * Englantilaiset väittävät, että Skotlannin kansallisruoka haggis muistuttaa jalkapalloa: Siitä ei oikein tiedä, pitäisikö se syödä vai pitäisikö sitä potkaista. Ja jos syö sen, toivoo, että olisi potkaissut sitä. * Enontekiöläisen haukikeiton resepti : Otetaan yksi hauki, mieluummin pieni. Laitetaan se kattilaan kokonaisena. Lisätään 5 litraa lähdevettä ja kiehautetaan. Kaadetaan vesi pois. Laitetaan kattilaan 4 litraa poron maitoa. Kiehautetaan ja kaadetaan maito pois. Kaadetaan kattilaan 3 litraa (=6 pulloa) koskenkorvaa ja lämmitetään hyvin varovasti. Heti kun ensimmäiset poreilut näkyvät keiton pinnalla, otetaan välittömästi pois tulelta. Sen jälkeen heitetään hauki jänkhälle. Nyt on haukikeitto valmista nautittavaksi. * Koiranleuka jätkä sanoi kokille metsätyökämpällä: - Keitä sinä joskus kalakeittoakin. - Miten sitä kalakeittoa keittää, kun ei ole kalaa. Olethan sinä keittänyt lihakeittoakin, vaikka ei ole keitossa lihaa näkynyt moneen päivään. * Hotellin kerrossiivooja tuhahti: - Huoneen 132 asukas on kyllä taatusti irlantilainen ! - Kuinka niin ? - Kun hän syö vuoteessa keitettyjä munia, hän pitää suolaa navassaan. * Sanotaan, että kiinalaiset syövät kaikkea, mikä lentää mutta ei ole lentokone, ja kaikkea, millä on neljä jalkaa, mutta ei ole pöytä. * Hotelli Salppauksessa: - Tarjoilija ! huusi asiakas kurkku suorana. Tämä valkokastike näissä ahvenissa, mitä kummaa se oikein on ? - Miltä se maistuu ? - Tapettiliisteriltä. - Jaa, sitten se on vehnäjauhoilla suurustettu. Perunajauhoilla suurustettu maistuu saippualta. * - Mihin Wang kuoli ? - Riisin yliannostukseen. - Hmm, en tiennytkään, että riisi on niin vaarallista. - Kyllä se on, jos viidenkymmenen kilon säkki putoaa niskaan. * Mikä on Ruotsin kuningattaren Silvian mieliherkku ? - Kallen mätitahna. * Mitä eroa on japanilaisella autolla ja maksalaatikolla ? Maksalaatikossa on rautaa. * Pikku-Kalle katseli televisiosta Kotilääkäri-ohjelmaa. Lääkäri kertoi, että kala on erittäin terveellistä syötävää. Tämä johtuu siitä, että kalassa on vähän monityydytettyjä rasvahappoja. Äiti, mikä on monityydytetty rasvahappo ? Kysy isältä, sanoi äiti myrkyllisesti ja katsoi sohvalla olutta ryystävää ihramahaista miestään. * Mistä tietää, kauanko kehitysaputyöntekijä on ollut Afrikassa ? No, seuraavasta: 1. vuosi: - Tarjoilija ! Oluessani on kärpänen ! 2. vuosi: Poimii kärpäsen pois oluesta kaikessa hiljaisuudessa. 3. vuosi: Juo kärpäsen oluen mukana. 4. vuosi: - Tarjoilija ! Miksi oluessani ei ole kärpästä ?! * Meillä otetaan ruokaryyppyjä vain kalan kanssa. Mutta nythän teillä on viinapullo pöydässä ja ryynimakkaraa pannussa. No, jollei ole muuta kalaa, niin ryynimakkarakin lasketaan kalaksi. * Kaksi ivalolaista kalastajaa tapasi toisensa pilkkireissulla Ukonjärvellä. Toinen sanoi: Viime lauantaina oli Inarin Siimankiertäjien pikkujoulut. Oliko kovatkin tarjoamiset ? Oli ne melekoset. Vasta keskiviikkona selevisin. Mitä siellä sitten tarjottiin ? Aluksi oli raikasta marjaboolia. Millaista se oli ? Isoon saaviin kaadetaan kaksikymmentä pulloa Koskenkorvaa ja viisi litraa pirtua. Sekaan laitetaan uimaan yksi hilla, mutta se ei saa olla kuin vähän aikaa, jotta se ei antaisi liikaa makua. No mitä oli ruoaksi ? Koskenkorvahyytelöä. Mitä se on ? Pitkulaisiin kakkuvuokiin kaadetaan Koskenkorvaa ja siihen sekotetaan kovasti gelatiinia. Sitten se laitetaan pakastimeen jähmettymään. Siitä kun leikkaa pari siipaletta tutinaa ja syö, niin kummasti alkaa tukanjuuressa kuumottamaan. * Miksi kannibaalit eivät syö koomikkoja ? Ne maistuvat hassuilta. * Eräät tunnetut kulinaristeina esiintyvät Etelärannan henkilöt olivat Palacessa illalisella ja tilasivat vanhaa 1939 vuodelta olevaa Lacrimae Christi -viiniä. Juotuaan puoli pulloa alkoivat he keskustella bugeesta, mausta, ja perinteestä. Kun eräs herroista kysyi hovimestarilta viinin tarinaa, tuhahti yksi heistä Tottakai minä sen verran latinaa osaan, että tiedän viinin nimen tarkoittavan Kristuksen kyyneleitä. No tarkoitus olikin tiedustella, miksi juoma on saanut tällaisen nimen, täsmensi ensimmäinen herra kysymystään. Siihen hovimestari ylväästi: Se on helppo selittää: Kristus vuodattaa aina kyyneleitä, kun suomalaiset sivistymättömät kulinaristeina itseään pitävät juovat tätä. * Empire State Buildingin kattoterassin baarissa istuu kaksi miestä martinien ääressä. Toinen vilkaisee kaiteen yli ja sanoo: Kuule, tiedätkö muuten sitä, että tuo asfaltti tuolla alhaalla on tehty kumista ? Se on siksi että itsemurhaajat eivät menehtyisi täältä hypätessään. He ponnahtavat vahingoittumattomina takaisin tänne terassille. Joo joo, ihan varmasti, naurahtaa toinen. Ihan totta ! Katso ! Näin sanoen mies kiipeää kaiteen yli ja ennen kuin hänen toverinsa ehtii estämään, loikkaa alas. Järkyttyneiden silmien katsellessa mies osuu asfalttiin, kimmahtaa siitä takaisin ilmaan ja palaa kaiteelle. Joko uskot, hän sanoo. Kokeile itse ! Huh, en kyllä taida… Mutta tämä on ihan turvallista. Katso, minä teen sen uudestaan ! Näin sanoen hän irrottaa otteensa kaiteesta ja putoaa jälleen. Taas hän koskettaa asfalttia ja ponnahtaa takaisin kaiteelle. Nyt toinenkin mies kiipeää kaiteelle. Ei hemmetti, on tuota kokeiltava. VIUUUHHHHHHHHHHHHH……SPLÄTS !!! Ensimmäisen miehen palatessa yksin baaritiskille hakemaan uutta martinia baarimikko murahtaa: Sä oot sitten ilkeä kännissä, Teräsmies.

Avainsanat: sose maakunta kallis ranskankerma luostari reissumies edam donitsi pankinjohtaja voisula ketsuppi astia markka paikallinen makaronilaatikko asfaltti ahvenanmaa jauhelihakastike koiranleuka salaatti voi alkoholi lasagne psykologi salmiakki illallinen vihannes mustikka marja ruokaohjeet ruoka reseptit resepti anna laihia laihialainen melodia kontekstityökalu olin kermaviili tube suomalainen pitsa peruna maanviljelijä kala roska vastaanotto muikku englanti kuningatar äiti viili oliivi grilli kesäkurpitsa pasha hauki tietokilpailukysymys ranskalainen silakka ahven olutkulttuuri nainen tehdas aapinen irlantilainen paahtoleipä kokkeli laskiaispulla marsu ruokakulttuuri siemen harrastaa pussi raejuusto munakas terävä artikkeli tarjoilija kardemumma tomaattikastike avainsana kaalikeitto lamppu pannu jääpala soppa lasi karjalanpiirakka wikisanakirja merimiespihvi hedelmä ilkeä smetana afrikka ruisleipä kokoelma olento katto hirviö hirvi tomaatti siivous kiehua rauta tornio rosolli brie perunalaatikko vaaleanpunainen mozzarella anthony suklaakonvehti perunasalaatti nuudeli hernekeitto liemi bussi ruokalusikka konvehti lohi hämähäkki kalakukko lautanen drinkki vaahtokarkki pulla marmeladi paella basilika lindström kalkkuna lasipurkki tilata rusina peukalo himanen nakki aromi pakastaa poro piparkakkutalo kulkunen puolukka maito elintarvike makeinen isä karamelli muna kasvis skonssi kurkku pukeutua noita rasvahappo kastike viski keitto valmistaa jauheliha happamuus inari valio tytär kärpänen ruokavinkki limppu skotlanti sahti fazer jugurtti toffee rakenne ruoanlaitto muka ruotsalainen pakastin maalata rouva alusta purkki viro kuori tuli liesi joulupuuro lentää tarjoilla aine valmistua olut kuha keksiä baba maistua riisi tomaattimurska juustokakku pullo maahanmuuttaja viini paistettu purtava kranssi valmistaminen ystävä kuuma paahdettu ostaa vesihaude hevonen tilaus kuppi esiintyä neuvoa palaa haarukka niskanen herkullinen joulukinkku kaalilaatikko risotto kansi herättää syö ampua mauste hinta mikro tarjota porkkana vinkki oikeus myydä broileri lakritsi kauppa hillo huuhdella pihvi piparkakku pöytä juures haastaa tanskalainen kuivata puhdas ateria leikkuulauta tuore harjoitus lihapulla laajennus omistaja tarjous leipä jalka tuote lentokone lattia härkä jääkaappi sekoitin johtava vispikerma morsian terveellinen maustaa makuinen empire tyyli keittiö feta karjalainen kaataa muovi reijo nostaa vesi kalle hiiri jalkapallo ruotsi pirkka panna sydän juoma jälkiruoka kasvissyöjä kruunaa keittää terassi lidl sana maku tuoda öljy persilja helppo liisa scoop aro outo jauhettu charlotte nieminen poimia eläin lettu hakukone syödä pysyä toteuttaa toivo kansainvälinen jättää paino niska ravintola elämä nimi tehtävä kokemus seisoa baarimikko haista napata saada ääni tarkoitus pinta jätkä pitää opiskella sekoittaa järvi ajaa baari suorana poistaa kahdeksan grillattu syyllinen päällikkö thai kilo tietää kova mäti varma voittaa veitsi englantilainen herkku juutalainen wikipedia lauma luonto venäläinen keittokirja perhe unohtaa kaarina piirakka kerho tuula haju hilla sormi juoda minuutti lämmin laskea puhdistaa vanhempi edullinen käsi insinööri ehdotus maukas poliisi koskettaa yrtti lounas suoja paistaa lista väärä silmä entinen salsa edustaa erikoinen nurkka neljä näyttää vahva postaus opettaa ottaa ranta päästä katsella johtua antaa televisio vuosikymmen tyypillinen pieni syy pala abc mukava me halpa tuhat ilma henkilö iso kuski karkki hankkia auttaa dollari sisältö pari valkosipuli mehu tänne tarkoittaa herkkä aamu sääli espanja minä onko munkki vitsi kreikkalainen pekoni neiti tuoksu puuro pikkujoulu kynttilä teen kulttuuri markkinat inkivääri kuohukerma häntä kappale homo chili homma syötävä löytää monenlainen syöminen muualla puoli sisältää jokainen tässä suu paras tyhjä lisätä käyttää katso nähdä video tapa bond uusi paikka muut alue ilmaq pasta jää ainoa kiinalainen pyöriä you kolmas tekniikka palata koulutus hän kristus hätä känni pyytää heittää keskustella ihastua amerikkalainen mahdolliset kattila pestä heitin kierros asiakkaita sipuli bändi osta lenkki ghee kilon hankittu ruoasta pöydälle saappaat punaiset löydetty sittenkään kysyy viiniä puolukoita syötyä mitä kehui tullessaan suosikki huomata juo näköinen tekeminen pippuri jamie palkinto keksi juustoraaste paprika dog mix hesari vaarallinen luokka valkoinen vaimo ihmeellinen viikko litra jogurtti opettaja mummo tuntea vanha hukassa tunnustaa asiakas maksa harri kauhea juusto kirppari laulaa teräsmies auto omena asukas koko villasukat sieni miljoona tofu nopea raaka johtaja pohjalla naama pohjoinen tarttua henki ulkopuolella hidas erinomainen sohva sinä varovainen englanniksi pdf laittaa leikata raha pohja huone tarina mies liha tee ongelma suklaa olli kuolla hoito james juhla makkara mustapippuri oliiviöljy jussi ukko syntyä herra lääkäri kaveri ikkuna punainen metri musta uuni kansa koti hullu kylmä isäntä ilta kaveria lämpö pää uimaan real papu net hotelli naapuri helle päivä suomeksi vanhemmat toimittaja kahvi energia jumala valmis juttu usko rakastaa suomi ohjelma kaunis poika apua sukka web sokeri suola yksin töihin suhde kukkia työ vuosi tunti fi kevät viikonloppu kesä suuri kello tarvita ihminen muutama ohje kuva it aika vihreät venäjä tulos suomessa pohjanmaa yle


blogivirta.fi