Tänään on 26.09.2018 06:09 ja nimipäiviään viettävät: Kuisma ja Finn. Käytämme EVÄSTEITÄ | MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI
Hallatar:

Viiniköynnöksen lehtisato

Julkaistu: · Päivitetty:

Keräsin talteen kolmisenkymmentä suurinta viininlehteä,  laittaakseni ne pakastimeen, jotta edes jotain muistoa  kesästä olisi sitten ensi talvella ilonamme.  Kerään lisää sitten kun niitä kasvaa isommaksi.  Tämä on nyt minun sadonkorjuutani...  Kurpitsat epäonnistuivat kuivan kesän myötä.   Mustikkaa ei näissä metsissä ole ja puolukkaakin niukasti, koska  jopa koko kuntta, eli varpukerros on kuivunut  ritisevän rutikuivaksi lähimetsissä... =(    Jättimuratin lehdet olivat melkein saman  kokoisia kuin viininlehdet.  Viininlehdistä leikataan ensin kanta pois ja ne  huuhdellaan kaikki huolellisesti  erikseen juoksevan veden alla,   laitetaan n 10 kpl nippuihin ja kierretään  paksuksi sikaariksi, kiinnitetään rulla lempeästi langalla ja nostetaan ne muutamaksi minuutiksi  kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen.  Sitten voit nostaa rullat langoistaan pois  kattilasta, laittaa ritilään jäähtymään ja  nostaa ne pakastusrasiaan ja eikun pakkaseen. Vink:  Voit käyttää viiniköynnöksen lehtien sijaan  myös isoja mustaherukan lehtiä.  Viininlehtikääryleet  noin 50 kääröä valmistusaika 45 min + höyrytys 1 t  1 sipuli 2 valkosipulinkynttä 1 iso vihreä paprika ½ ruukkua persiljaa 200 g basmatiriisiä 1 prk tomaattimurskaa 2 rkl tomaattipyrettä 2 rkl tillisilppua / 2 tl kuivattua tilliä  2 tl suolaa 1 tl mustapippuria ½ tl curryjauhetta 2 rkl taatelisiirappia tai muuta siirappia 2 rkl ruokaöljyä  Tämä ohje on säilötyille lehdille, mutta  sovella pakastettuja niin että annat niiden  sulaa esim jääkaapissa ensin.    1. Ota viininlehdet varovasti purkista yhdessä kasassa.    Irrottele lehdet toisistaan juoksevan veden alla.  Nostele lävikköön odottamaan.  2. Kuori sipuli ja valkosipuli. Hienonna ne.  Hienonna myös paprika ja persilja. 3. Sekoita kulhossa kaikki ainekset. 4. Levitä yksi viininlehti kerrallaan leikkuulaudalle.  Nosta noin ruokalusikallinen täytettä lehden päälle.  Käännä lehden sivut keskelle ja rullaa pieneksi pötköksi.  Kokoa kääröt tiiviisti kattilaan.  Täytä kattila vedellä niin, että rullat peittyvät kunnolla.  Vesi saa kohota pari senttiä kääryleiden yli.  Keitä miedolla lämmöllä, kunnes ovat kypsiä, vähintään 1 tunti. Mitä kauemmin kääryleet hautuvat, sitä paremmalta ne maistuvat.  -Me naiset lehden ohje  Ateriakokonaisuus, jossa on mm viininlehtikääryleitä, on nimeltään Dolma . Siinä kattilaan alimmaiseksi  laitetaan lihaa, ruokaöljyä, kasviksia ja päällimmäiseksi  viininlehtikääryleet ja jokin paino ja laitetaan koko komeus tulelle. Kun lihat ovat kypsiä, kattilan päälle laitetaan  suuri tarjotin, kumotaan ateria tarjottimelle ja  nautitaan yhdessä. 

Avainsanat: kattila ohje odottaa nostaa mustapippuri muisto mitä mieto me maistua lämpö liha leikata lehti lanka laittaa kääntää käyttää kypsä kuori kuhlo kuivattu koko kesä keräsin suuri suola sulaa sivu sipuli siirappi sentti ruokalusikka purkki persilja pari paprika pakkanen pakastin paino vihreä vesi varovainen valkosipulinkynsi valkosipuli tunti tomaattipyre tomaattimurska tilli tiivis talvi viininlehti viiniköynnös talven varalle slowlife sadonkorjuu punainen pikkutalo mustaviinimarja mustaherukka ihan pihalla herkkuja dolma viininlehtikääryle kasviksia kasvaa kassa jääkaappi iso huolellinen hienontaa ateria aines


blogivirta.fi