Tänään on 20.11.2018 10:29 ja nimipäiviään viettävät: Jari, Jalmari, Hjalmar ja Pontus. Käytämme EVÄSTEITÄ | MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI
Tuvull:

SÅ DAGS...

Julkaistu: · Päivitetty:

Det kan hända att jag hör till de där som delar in året i matkategorier. I går kväll bockades en sådan årstidsmat av.  Kräftor!  Det var lite snabbt påkommet att det blev kräftor just igår.  Hade absolut noll ork och ännu mindre inspiration när jag släpade mitt  förkylda jag till matbutiken. Men något måste vi ju äta!  Lyckligtvis råkade sig att någon hade beställt ett rejält antal  inhemska färdigkokta kräftor som de sedan aldrig avhämtade (!) så butiken sålde ut dem i små hinkar till halva priset och plötsligt var mitt middag-till-familjen problem löst på det  mest enkla vis!  Jag orkade inte laga någon ostpaj, och för att vara ärlig så är ingen riktigt jätteförtjust i pajer i vårt hus, men av tradition  skall man ju helst ändå klämma in lite Västerbotten ost som kompis till kräftorna.  Sagt och gjort. Eftersom ingen av oss är så där överglad i snaps heller, så  kombinerade jag dessa två "måsten" på kräftbordet och lagade en liten, ja vad skall man kalla det?  En liten annorlunda smakupplevelse i snapsglaset helt enkelt. Körde riven ost med så mycket smetana att det blir en krämig röra i matberedaren.  Jag hade ca 3 dl ost och 3 msk smetana (typ). Sedan smörstekte jag mörkt bröd  (skärgårdslimpa, kavring, eller vad man nu har)  och lät de rinna av och svalna.  Hackade dem sedan med kniv i ännu mindre bitar, nästan som smulor faktiskt. Splitsade oströran i snapsglasen, strösslade över brödsmulorna och toppade med lite rom. Här varianten av tång,  för det var det jag råkade ha hemma. Det var ungefär vad min matlagningsiver räckte till för. Men en lite smålyxig lördagskväll ute i trädgården blev det. Bara att duka, hälla upp kräftorna, lägga grillen på lägsta lågan och rosta bröden där.  Tände för första gången levande ljus därute. Kvällen var ljum och skymningen så vacker.  Och kräftsäsongen vart öppnad. Det var så dags. 

Avainsanat: babbel sommar recept mat detaljer här hemma hus hemma dl dessa dem vara vad trädgården tradition snaps smetana sedan problem oss någon mitt men kalla inspiration


blogivirta.fi