Tänään on 10.12.2018 01:28 ja nimipäiviään viettävät: Jutta ja Judit. Käytämme EVÄSTEITÄ | MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI
Appelsiineja ja hunajaa:

No nyt tuli herkullinen gluteeniton vuokaleipä

Julkaistu: · Päivitetty:

Viime huhtikuussa Helsingissä kävin  Lautasella-messuilla Helsingin Messukeskuksessa,  ja sain mukaani Frian Hapanjuurileivän .   Tuo leipä oli hurjan hyvää; parempaa jopa kuin monet normileivät.  Kun tulin tänne takaisin,   yritin tehdä suurinpiirtein samoista aineksista,  tosin muutamia aineksia lisäten,  samantapaisen leivän.   Tein kevään lopussa kokeiluja  varmaankin 4 kertaa,  ja 4. kerralla leipä oli jo  todella hyvä.   Toissa viikolla otin kirjoittamani ohjeen  esille,  ja tein leivän suurinpiirtein kuten keväällä, pienin muutoksin,  ja leivästä tulikin tosi hyvä:)  Matkan varrella  jauhoseos muuttui ,  ja on jonkun verran erilainen kuin  Frian leipä.  Tätä aioin tehdä jatkossakin,  joten haluan laittaa  ohjeen myös tänne blogiin.    Hurjan herkullinen gluteeniton leipä Ensin tehdään hapanjuuri : 2 dl tattarijauhoa (jauhoin vihreistä tattarijyvistä) 1 dl quinoajauhoa (itse jauhettu pikku maustemyllylläni) 1 dl riisijauhoa 3/4 rkl tummaa sokeria 4, 5 dl huoneenlämpöistä vettä Taikina: 2 dl tapiokajauhoa 1 dl  kaurahiutaleita  (gluteenittomia) ½ dl riisijauhoa 1 dl maissijauhoa 2 dl tattarijauhoa vajaa 1 tk ksantaania   1 dl siemeniä (auringonkukka , kurpitsansiemen ym.)  2 rkl chiasiemeniä 3/4 sokeria  3,5 dl hieman lämmintä vettä suolaa * oliiviöljyä  3/4 dl  2 rkl psylliumia + 2 dl vettä 90 % juuriseoksesta Hapanjuuren ainekset sekoitetaan keskenään,  ja astia peitetään  liinalla. Gluteeniton hapanjuureni (vasemmalla ) kupli tosi hyvin,  ja seuraavana päivänä siinä oli jo hieman hapahko tuoksu.  Tämä nopea kupliminen  johtui varmaankin siitä että täällä oli viime viikolla  aika lämmintä päiväsaikaan.  Jos  juuri ei kupli,  voi juuriastian alle asettaa astian jossa kuumaa vettä.   Seuraavana päivänä lisäsin  aika paksuhkoon juureen ruokalusikallisen tattarijauhoa,  sekä 3 rkl vettä.  Annoin juuren kehittyä  2 vuorokautta.  Taikina (oikealla) puolestaan nousi todella hyvin.  Vaikka tein hapanjuuren , joka kehittyi todella hyvin,  lisäsin taikinaan varmuuden vuoksi kuivahiivaa.  Ensi kerralla kokeilen onnistuuko myös ilman. Jauhot, ksantaani , suola  ja sokeri sekoitetaan keskenään .  Juuresta otin pienen   osan talteen,  ja pakastin seuraavaa kertaa varten.  Juuriseokseen lisätään öljy ja vesi  ,  ja sekoitetaan,  minkä jälkeen  lisätään siemenet.  Lopuksi lisätään  jauhot vähitellen sekoittaen.   Olen aiemmin   sekoittanut taikinaa  yleiskoneessani, mutta nyt käytin  sähkövispilääni  hieman yli 5 minuutin ajan ( taikinakoukuilla)  ja taikinasta tuli hyvää.  Mielestäni taikina tarvitsee  kunnon sekoittamisen   ennen leipomista .  * Tämä leipä kaipaa myös suolaa,  ja koska yritän pitää oman suolankäyttöni pienenä, lisäsin taikinaan vain 2 tl suolaa, mikä oli liian vähän ,  joten taikinaan voi lisätä reiluumminkin suolaa. Taikina on löysähköä ,  mutta ei liian löysää ,  ja tarttuvaista, Taikinan annetaa nousta astiassa liinan alla muutaman tunnin ajan.  Päällystin leipävuokani  leivinpaperilla,  ja lusikoin taikinan vuokaan.  Tasoittelin leivän pintaa märin käsin.  Leivän paistoin  ensin  vajaa puolen tunnin  ajan   175 C lämmössä , minkä jälkeen nostin uunin lämpötilaa   200 C asteeseen.  Paistoin leipää tämän jälkeen 15 minuuttia  , minkä jälkeen otin vuoan uunista, otin leivän  (vuoassa olevan leivinpaperin avulla)  pois vuoasta,  ja paistoin leipää ilman vuokaa vielä  15 minuutin ajan,  kunnes leivän pinta on ruskea ja rapeahko,  ja myös leivän  muut osat saivat hieman väriä. Leivän paloittelin , ja säilytän  leipäpalat pakastimessa.

Avainsanat: nelkytplusblogit leivonta leipä laktoositon gluteeniton öljy yrittää vuoka vuoaka voi vihreä vesi uuni tänne tuoksu tuli taikina suurinpiirtein suola sokeri siemen sekoittaen ruskea riisijauho pitää pinta pieni pakastin paistaa oliiviöljy ohje nopea muutama muut minuutti messukeskus messut maissijauho lämpötila lämpö lisätä liina leivinpaperi lautanen laittaa kuivahiiva kirjoittaa kevät kehittyä kaurahiutale johtua jauhot jauhoseos jauhettu jatko huhtikuu herkullinen helsinki erilainen dl blogi astia aines aika 90


blogivirta.fi