Kardemumma-mantelikeksit Tuulispään leivontakirjasta
» Lue blogi... Julkaistu: · Päivitetty:
Avainsanat:
fariinisokeri
dl
blogi
aseta
anna
adlibris
1/4
leivinpaperi
kirja
keskitaso
keksiä
keksi
kardemumma
kahdeksan
jääkaappi
joululahja
jouluinen
jakaa
idea
huoneenlämpö
haarukka
gluteeniton
minuutti
mieli
margariini
manteli
soijattomat
pähkinä
pikkuleivät
joulu
gluteenittomat
vuodenaika
voi
versio
vehnäjauho
vegaani
vaniljasokeri
vaniljajauhe
uunipelti
uuni
tuulispää
tuttu
tunnelma
teet
taikina
säilyttää
suola
sentti
ruokasooda
resepti
rakenne
pulla
pienempi
pehmeä
pakastaa
ohje
nettikauppa
Kardemumma ja mantelit on tuttu yhdistelmä pullien leipojille, mutta niillä saa aikaan myös kivanmakuisia, rapeita keksejä. Tykkään edelleen kaikista Tuulispään leivontakirjan resepteistä, mutta nämä keksit kuuluvat niiden joukkoon, joita tekee aina kerta toisensa jälkeen erityisen paljon mieli. Siksi halusin jakaa reseptin myös täällä blogissa. Kekseissä on melko jouluinen tunnelma, joten ne sopivat oikein hyvin tähän vuodenaikaan. Mikään ei kuitenkaan estä leipomasta näitä myös kesällä! Kirja on tällä hetkellä Tuulispään nettikaupasta toistaiseksi loppu, mutta ainakin Adlibris sitä myy. Kirja on hyvä idea joululahjaksi kaikille vegaanileivonnasta kiinnostuneille! Ohjeella tulee kahdeksan isoa keksiä. Jos teet kekseistä pienempiä, lyhennä paistoaikaa minuutilla tai parilla. Jos haluat tehdä keksit gluteenittomina, lue ohjeet reseptin perästä. Kardemumma-mantelikeksit, 8 isoa keksiä 75 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua) 1 dl fariinisokeria 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria 1/4 tl suolaa 1 tl rouhittua kardemummaa 1/2 tl ruokasoodaa 1 1/2 dl vehnäjauhoja 2 dl mantelilastuja* Jos käytät leivontamargariinia, anna sen pehmentyä ja lämmetä ensin huoneenlämpöiseksi. Levitä leivinpaperi uunipellille. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Sekoita margariini, fariinisokeri, vaniljajauhe, suola ja kardemumma haarukalla tasaiseksi. Lisää ruokasooda ja sekoita se hyvin taikinan joukkoon. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi mantelilastut ja sekoita tasaiseksi käsin. Mantelilastut voivat sekoitettaessa murskaantua, mutta se ei haittaa. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja muotoile osat pyöreiksi, halkaisijaltaan kuuden sentin kokoisiksi kekseiksi. Aseta keksit leivinpaperille ja jätä niiden väliin tilaa, sillä ne leviävät paistettaessa. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla 9–11 minuuttia. Keksit ovat valmiita, kun niiden reunat ovat saaneet hieman väriä. Anna keksien jäähtyä leivinpaperin päällä vähintään viisi minuuttia ennen siirtämistä, sillä ne ovat vastapaistettuina hyvin pehmeitä. Säilytä keksit ilmatiiviisti joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa. *Keksit voi tehdä myös mantelirouheesta, mutta mielestäni niihin tulee hauskempi rakenne mantelilastuilla. Lastut asettuvat ikään kuin kerroksittain, jolloin keksin rakenteesta tulee rapsahtelevampi. Pakastaminen: Keksit voi pakastaa. Gluteeniton versio: Lisää taikinaan 1 tl vettä ja vaihda vehnäjauhot Viljatuotteen vaaleaan gluteenittomaan jauhoseokseen, johon on lisätty 1/4 tl ksantaania. Toimi muuten samoin kuin ohjeessa.
blogivirta.fi
Tykkää (0) · Älä tykkää (0) · Jaa blogi · Avaa välilehteen