Tänään on 23.09.2019 17:07 ja nimipäiviään viettävät: Mielikki ja Tekla. Käytämme EVÄSTEITÄ | MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI
KOTONA:

Kukkakaalisosekeitto

Julkaistu: · Päivitetty:

  Kukkakaalikeitoista on paljon  eri versioita. Valmistin nyt ranskalaisen version Le Cordon Bleu keiton mukaaisesti.   Kukkakaalisosekeitto 300 g kukkakaalia pilkottuna 1 dl vettä 2 rkl voita 1 pieni sipuli hienonnettuna 1 pienen purjon vaalea osa ohuina viipaleina 2 rkl vehnäjauhoja 7 dl maitoa suolaa ja mustapippuria Pane pilkottu kukkakaali kattilaan ja kaada päälle vesi. Jos vesi ei  peitä kukkakaalia, lisää maitoa, kunnes kukkakaali peityy. Kuumenna kiehuvaksi. Vähennä lämpöä ja anna kiehua hiljaa 7 minuuttia, kunnes kukkakaali on pehmeää. Soseuta kukkakaali ja keitinliemi sileäksi soseeksi. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää sipuli ja purjo. Peitä kattila kannella. Kypsennä n 5 minuuttia, kunnes sipuli ja purjo ovat pehmeitä. Äjä ruskista. Lisää jauhot ja kypsennä vähintään  minuutti koko ajan sekoittaen, kunnes seos on tasaista ja vaaleaa. Siirrä kattila liedeltä. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Siirrä takaisin liedelle ja kiehauta koko ajan sekoittaen. Lisää kukkakaalisose ja mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä liedeltä ja peitä kannella.   Lisäke 90 g pieniä kukkakaalinuppuja 1 dl öljyä 4 viipaletta leipää kuutioituna suolaa Valmista lisäke. Kiehauta suolalla maustettua vettä pienessä kattilassa. Keitä kukkakaalinuppuja n 2 minuuttia. Kaada  päälle kylmää vettä ja valuta hyvin siivilässä. Kuumenna öljy paistinpannussa kovalla lämmöllä. Paista leipäkuutiot kullanruskeiksi koko ajan sekoittaen. Valuta leipäkuutiot talouspaperin päällä. Suolaa kuutiot lämpiminä, jotta ne pysyvät rapeina. Kuumenna keitto uudelleen ja mausta suolalla ja mustapippurilla tarvittaessa. Koristele kukkakaalin  nupuilla ja  leipäkuutioilla. Ohjetta on hieman muutettu lisäkkeen kohdalla alkuperäisestä.   Ranskassa keitto tunnetaan nimellä "Potage a la du Barry" Ranskan kuninkaan Ludvig XV:n rakastajattaren, kreivitär du Barryn,  kerrotaan pitäneen kukkakaalista erityisesti.

Avainsanat: kattila jauhot hienonnettu dl anna 90 kukkakaali koristella koko kiehua kiehauttaa keitto maito lämpö ludvig liesi leipä kylmä kuumenna kuningas seos sekoittaen ruskistaa ranska ranskalainen purjo pippuri pieni pehmeä pane ohje mustapippuri minuutti mieto maustaa öljy voi vesi versio valmistaa valmis vaalea talouspaperi suola sulata sose sipuli keitot kasvisruoka food/foodlover/ resepti/reseptit


blogivirta.fi