Tänään on 24.05.2019 17:51 ja nimipäiviään viettävät: Tuukka, Touko ja Alarik. Käytämme EVÄSTEITÄ | MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI
KastehelmiB:

Tunnetko kehotyppisi?

Julkaistu: · Päivitetty:

Oletko koskaan testannut mikä kehotyyppi olet? Ihmisillä on tapana laittaa toimintatapamme persoonallisuuden tai pinttyneiden tapojemme piikkiin. Me kaikki olemme erilaisia persoonallisuuksia. Ayurveda on maailman vanhimpia luontoislääketieteitä.  Ayur merkitsee elämää sanskriitin kielellä ja Veda tarkoittaa tietoa. Näiden "elämäntiedon" oppien mukaan jokaisella ihmisellä on oma hallitseva kehotyyppi eli dosha. Kehotyyppi vaikuttaa siihen, millaisille sairauksille itsellä on taipumuksia ja toisaalta millaiset asiat pitävät sinut hyvinvoivana. Näillä selittyy myös ihmisten persoonallisuuteen liittyvät erot. Toiset ovat nopealiikkeisiä ja toimeliaita, kun taas toiset ovat tyynen rauhallisia. Sanooko sana dosha sinulle mitään? Ne ovat elimistön käynnissä pitäviä aineenvaihduntavirtoja.  Useimmilla ihmisillä on yksi hallitseva dosha, joka on peritty vanhemmilta. Doshia on kolme. Kevyt vata, tarmokas pitta ja vakaa kapha. Doshat liittyvät myös olennaisesti joogaan ja sen myötä ravintoon. Jooga perustuu hyviin elintapoihin. Jooga ei anna valmiita vastauksia, vaan se kannustaa tutkimaan sisintään ja etsimään  omaa polkua. Väärät ruokatottumukset ja ympäristötekijät saattavat häiritä tasapainoa ja meille tulee huono olo niin henkisesti kuin fyysisesti: unettomuutta ja levottomuutta. Kuten niin monessa muissakin ruokasuuntauksessa, niin ayurvedankin mukaan punaista lihaa tulisi käyttää vain vähän ja ruokavaliossa pitäisi suosia tuoreita kasviksia, viljaa, maitotuotteita, kalaa ja siipikarjaa. Kyse ei kuitenkaan ole mistään kasvis- tai vegeruokavaliosta, vaan olennaista on syödä oman doshan mukaisesti. Ayurvedan mukaan terveys kohenee rutkasti vaihtamalla ruokavaliota oman kehon vaatimaan suuntaan. Muista kuitenkin se, että elämäntapamuutokset pitäisi tapahtua hitaasti, noin neljännes kerrallaan. Kaikki kuntoon kerralla ei ole oikea tapa. Muutos aloitetaan korvaamalla 25 % sopimattomista ruuista omalle doshalle sopivammalla ruualla ja siitä etenet pikku hiljaa oikeaan suuntaan. Ayurvedassa minua viehättää se, että jyrkkiä kieltoja ei ole, vaan ne perustuvat enemmän järkeen. Tasapaino on tärkein tavoite. Kaivoin pitkästä aikaa esille  Joogaa kaikille  -oppaan, jota olen lukenut iltaisin. Kirjasta löytyy paljon tietoa aloitteleville ja kokeneille joogaharrastajille. Tähän kirjoitukseen olen poiminut niistä muutamia, jotka koskevat ravintoa ja kehon hyvinvointia. Kun pääsiäisen aikana on tullut mässäiltyä kaikkea epäterveellistä, niin nyt on taas aika palata ruotuun. Kehon tasapainoa häiritsee myös se, että en ole käynyt joogatunneilla lähes neljään kuukauteen. En pääse samaan tulokseen yksin kotona joogatessani. Jooga on ollut pitkään osa elämääni. Kiinnostuin joogasta jo lukioaikoina. Silloin ei ollut joogakouluja ja harrastus perustui lähinnä kirjasta opittuihin asioihin ja asanoihin. Tunnen kehossani "väärän" ruuan vaikutuksen helposti. Kaikki ei ole tasapainossa, jos olen syönyt mitä sattuu. Keho ei voi hyvin, nukun huonosti, tulee levoton olo ja huolestun asioista liikaa, samalla iho kuivuu ja vatsa turpoaa. Säännöllinen ja terveellinen ruoka on hyvinvointini perusta. Jos menee useampi päivä, etten syö kunnollista lämmintä ruokaa, niin olo on omituinen. Jos sinua kiinnostaa, mikä kehotyyppi olet, niin netistä löytyy erilaisia  testejä , joilla voit testata oman doshasi, onko se vata, pitta vai kapha. Olen vata ja tunnistan  Vatalle  määritellyt persoonallisuuspiirteet (fyysisesti aktiivinen, ahkera, hosuva). Huomaan myös, että unohdan välillä syödä, kun keskityn johonkin tekemiseen. Etenkin työpäivänä saatan huomata, että ruokatunti on mennyt ohi ajat sitten. Tasapainottavia ruokia vatalle ovat: kana, kala, äyriäiset, riisi, kaura, bataatti, avokadot, banaani, hunaja, sitrukset, suolaton voi, merisuola ja kerma. Kaikkia muita paitsi kermaa syön mielelläni ja nämä Vatalle sopivat ruuat kuuluvatkin tärkeimpänä osana ruokavaliotani. Tasapainoa heikentäviä ruokia taas ovat: peruna, pavut, ohra, keräkaali, idut, päärynä, omena, hiilipaolliset juomat ja voileipäkeksit. Näistä kahta viimeisintä en syö koskaan, muita rajoitetusti. Pavuista tykkään ja miellän kaalin ja idut terveelliseksi, siksi syön niitä joskus. Pitta  on persoonallisuudeltaan nopeaälyinen ja teräväkielinen sekä kunnianhimoinen ja hänelle tasapainottavia ruokia ovat: kalkkuna, kikherneet, riisi, vehnä, kookos, okra, parsakaali, kesäkurpitsa, kukkakaali, mango, päärynä ja vihreät lehtivihannekset. Pittan tulisi välttää punaista lihaa, paistettua ruokaa, ruskeaa riisiä, tomaattia, etikkaa, jogurttia, hapankermaa, valkosipulia, chiliä ja papaijaa, jotka horjuttavat pittan doshan tasapainoa. Tyyntä ja harvoin ärtyvää  kaphaa  tasapainottaa: ruusukaali, munakoiso, tattari, linssit, omenat, papaija, granaattiomena, mausteet ja vihreät lehtivihannekset. Kun taas kala ja äyriäiset, liha, juusto, vehnä, tomaatti, sokeri, kookos, appelsiinit, peruna, bataatti, jäätelö ja jogurtti horjuttavat sinua, jos doshasi on kapha.  Yleisiä ayurveden ohjesääntöjä on muutamia ja ne ovat varmasti tuttuja kaikille jo ennestään. Juo aterialla huoneenlämpöistä vettä. Kylmä vesi häiritsee ruuansulatusta. Syö lounaalla päivän pääateria ja vähennä kahvin juontia. Vältä eineksiä, roskaruokaa, punaista lihaa, valkoisia jauhoja ja sokeria sekä alkoholi- ja virvoitusjuomia. Suomessa on useita ayurveda-hoitajia, joilta saa apua ruokavalioon sekä lihaksia rentouttavaa hierontaa. Kiinnitätkö sinä huomiota mielitekoihin? Ne eivät ole luonteenheikkouksia, vaan kehon tapa kertoa, että kaikki ei ole balanssissa. Ainakin minä uskon näin. Kun doshat ovat tasapainossa, niin mieliteot heikkenevät ja kehosi kertoo, mitkä ruoka-aineet ovat sinulle hyväksi. Tunnetko sinä oman kehotyyppisi? Mari

Avainsanat: vesi vehnä vatsa vata ruoka ja terveys jooga hyvää ruokaa vastaus valkosipuli valkoinen vaikuttaa unohtaa unettomuus terveellinen ayurvede yksin voi vilja vihreät tutkimaan tomaatti testata tekeminen tavoite tasapaino tarkoittaa terveys tapahtua tapa syödä päivä punainen piikki peruna persoonallisuus syö suomessa sokeri ruskea ruoka ruokavalio riisi rentouttava ravinto pääsiäinen päärynä sinä sana papu parsakaali palata paistaa onko omituinen omena olo ohra netti neljä muutos munakoiso mitä kala kaivaa kahvi kaali jäätelö juusto juoma juo jogurtti jauhot ilta iho ihminen minä millainen merisuola mauste mari mango lounas linssi lihas liha levottomuus levoton laittaa käyttää käynnissä kylmä kukkakaali kuivua kotona kookos kirja kikherne kiinnostaa kevyt kesäkurpitsa kertoa kerma keho kaura kasvis kasviksia kannustaa kana kalkkuna häiritä hyvinvointi huono huomata hunaja hieronta henkinen granaattiomena fyysinen etikka elämä elimistö chili bataatti apua anna alkoholi aktiivinen aine aika ahkera


blogivirta.fi