Tänään on 20.05.2019 07:59 ja nimipäiviään viettävät: Lilja, Karoliina, Lilli, Karolina ja Lilian. Käytämme EVÄSTEITÄ | MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI
Appelsiineja ja hunajaa:

Sambusek-piirakat kikhernetäytteellä

Julkaistu: · Päivitetty:

Äskeisellä Helsingin-reissullani asuin suurimman osan ajasta ystäväni Shoshanan luona. Eräänä päivänä hän valmisti sambusek-piirakoita kikhernetäytteellä,  ja otin piirakantekovaiheista kuvia kännykälläni. Näin jälkikäteen hieman harmittaa etten ottanut kameraa esille sillä kuvista tuli aika huonot.  Muutama vuosi sitten  Shoshana teki matbuha-kastiketta kun olin hänen luonaan. Sambusek,  sambousek, samosa..... täytettyjä piirakoita on niin monta,  ja  joidenkin lähteiden mukaan  ensimmäinen piirakka syötiin Persiassa.  Samosan/sambusekin/sambousekin nimi tulee alunperin persiankielisestä sanasta  sanbosag. Nämä  Shoshanan tekemät piirakat tehtiin hiivataikinasta,  ja tänne Israeliin ne ovat tulleet  näköjään Irakin juutalaisten mukana; heille kikherneillä täytetty sambusek b'tawa oli perinteistä ruokaa Hanuka-juhlan aikana.  Nämä sambusek-piirakat sopivat myös vegaanille. Sambukek-piirakat kikhernetäytteellä Taikina: 700-750 gr vehnäjauhoa hieman yli 1 rkl  kuivahiivaa 2 tl sokeria 2 tl suolaa 5 rkl öljyä  2 lasillista (normaali vesilasi) lämmintä vettä öljyä paistamiseen Täyte: noin 5 dl  valmiiksi keitettyjä  kikherneitä , murskattuna 4 sipulia 3 valkosipulin kynttä 2 rkl öljyä 1.5 tl  kurkumaa mustapippuria  1 tl 1 tl juustokuminaa 1.5  tl suolaa 1 rkl paprikaa (monet käyttävät baharat-maustesekoitusta täytteessä) Valmista ensin taikina:   Sekoita jauhot, sokeri , suola ja kuivahiiva. Lisää  öljy.  Lisää vettä vähitellen ,  kunnes  taikina on yhtenäistä mutta hieman löysähköä.  Anna taikinan  nousta lämpimässä paikassa  peitettynä,  noin tunnin ajan. Valmista täyte:  Pilko sipulit,  ja paista niitä keskilämmöllä, aina välillä sekoittaen kunnes ne ruskistuvat, noin 8 minuutin ajan.  Kun sipuli on ruskistunut, lisää pannuun hienonnettu valkosipuli, mausteet sekä kikhernemurska. Yhdistä ainekset,  ja ota  pannu pois liedeltä. Anna täytteen jäähtyä. Kun taikina on noussut,  paina sitä nyrkillä jotta ilmakuplat poistuvat taikinasta.  Ota taikinasta pieniä paloja,  ja pyörittele ne pingpong-pallon kokoisiksi taikinapalloiksi. Levittele hieman jauhoa pöydälle, ja kauli palloista muutaman millin paksuisia ympyröitä.  Lisää jäähtynyttä täytettä ympyrän keskelle.   Shoshana lisäsi täytettä aika reilusti, mutta sanoisin että reilu ruokalusikallinen per piirakka. Voitele  piirakan reunat  vedellä , ja muodosta ympyröistä  puolikuun muotoisia piirakoita. Lämmitä öljyä ( öljyä muutaman sentin korkuinen määrä) paistokasarissa keskilämmöllä,  ja paista piirakoita  kunnes alaosa on saanut väriä,  Käännä piirakat  ja anna toisenkin puolen saada kauniisti väriä. Piirakat paistumassa. Tarjoile piirakat kuumina.  Sambusek-piirakoita voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Avainsanat: nelkytplusblogit lähi-itä leivonta öljy vegaani ruokahistoria piirakka pavut kuivahiiva olin nimi keskilämpö kaunis kauli kastike kamera juutalainen juustokumina juhla jauhot jauho irak hän hienonnettu taikina syödä suola sokeri valkosipuli täytetty täyte tänne tuli ystävä ympyrä piirakan pieni paprika pannu sipuli sentti sekoittaen saada ruokalusikka ruoka pöydälle muutama mustapippuri milli mauste lämmin lämmittää pala pallo pakastaa paistaa liesi lasi kääntää vanhemmat käyttää kuva kurkumaa vuosi voitele voi vehnäjauho vesi valmis helsinki dl asua anna aines aika


blogivirta.fi