Tänään on 20.09.2019 21:54 ja nimipäiviään viettävät: Varpu, Vaula ja Erna. Käytämme EVÄSTEITÄ | MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI
Appelsiineja ja hunajaa:

Kesäkurpitsan kuoret käyttöön

Julkaistu: · Päivitetty:

Tässä herkullinen  kylmä   kesäkurpitsaruoka nimeltä Kashkarikas ,  jossa kesäkurpitsasta on ainoastaan käytetty kuoret.   Kashkarikas kuuluu sefardijuutalaiseen keittiöön,    ja sai alkunsa siitä kun  toiseen ruokaan käytettiin  kesäkurpitsaa ilman kuoria, eikä kuoria haluttu heittää pois.  Hävikkiruokaa siis;D  Tosi ihana lisäkesalaatti:) Kashkarikaksen  nimi tulee  todennäköisesti espanjankielisestä sanasta cascara ,   joka voi tarkoittaa mm.   hedelmän tai vihanneksen kuorta.  Ohjeen nimi löytyi sattumalta ,  kun jostain päädyin lukemaan tarinaa kirjasta  "The Ottoman Turk and the Pretty Jewish Girl"    . Beyhan Cagri Trockin ruokakirjassa on  turkkilaisten ja turkinjuutalaisten ohjeiden lisäksi myös hänen vanhempiensa mielenkiintoinen tarina.     Minulla oli siis ohjeen nimi, mutta itse ohjeita ei paljon netistä löytynyt,  mutta muutama sieltä löytyi ,  etenkin hepreaksi.  Tästäkin ruuasta on erilaisia versioita, ja sovelsin ohjetta minulle parhaiten sopivaksi.  Pientä tutkimustyötä tehdessäni ( ruokahistoria on äärettömän mielenkiintoista!) huomasin että ohje on Turkin sefardijuutalaisten keittiöstä päätynyt myös  tavalliseen turkkilaiseen keittiöön.  Esim. tässä versio ruuasta turkiksi . Kashkarikas eli kesäkurpitsan kuoret käyttöön 3 kesäkurpitsaa  1 iso sipuli 2 tomaattia 1 rkl tomaattipyrettä 3 rkl  oliiviöljyä + muutama tippa vielä ruuan päälle tilliä 2 tl sokeria ripaus mustapippuria 3/4 tl suolaa 2.5 dl vettä  rkl sitruunamehua Pese kesäkurpitsat,  ja leikkaa niistä pois  kummankin puolen päät.  Ota kuorijalla suikaleita kuoresta, ja leikkaa kuoret muutaman sentin  kokoisiksi paloiksi. Kuori ja pilko sipuli. Lämmitä 2 rkl  oliiviöljyä kattilassa (tai kasaripannussa)   keskilämmöllä,   noin 7 - 8 minuutin ajan,  kunnes sipuli pehmenee.  Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi.  Lisää tomaatti ja  tomaattipyree,  ,  ja anna seoksen paistua noin minuutin ajan, minkä jälkeen lisätään kesäkurpitsan kuoret,  1 rkl oliiviöljyä. sokeri,  mustapippuri,  suola ja vesi. Kansi kohta päälle... Anna seoksen kiehua kiehumispisteeseen, minkä jälkeen lämpö alennetaan pienelle,   ja kattila peitetään kannella.  Seos saa kiehua 20-25 minuutin ajan,  kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut, ja kesäkurpitsan kuoret pehmenneet.  Kesäkurpitsan kuoriin jää kuitenkin kivasti suuntuntumaa. Tein kashkarikas-salaattia kahdesti:  ensimmäisellä kerralla kuorissa oli myös  jonkun verran kesäkurpitsan pehmeää osaa,  mutta olen sitä mieltä että pelkillä kuorilla tästä tulee paljon parempi. Kun kashkarikas on kylmennyt,  päälle ripotellaan  sitruunamehua,  muutama tippa oliiviöljyä sekä tilliä.  Kashkarikas tarjoillaan usein myös jugurtin kanssa, mutta sen  voi myös jättää pois. Tämä on kyllä niin hyvää että taidan jatkossakin erotella välillä kuoret kesäkurpitsoista;D  Ja mitä tapahtui sille kesäkurpitsan pehmeälle osalle? Siitä sitten joskus toiste....

Avainsanat: ääretön voi vesi versio vanhemmat tässä turkin tomaattipyre tomaatti toukokuu tippa tilli tarkoittaa tarjoilla tarina tapahtua suola sokeri sitruunamehu sipuli seos sentti salaatti ruoka päätyä pestä pehmeä pala oliiviöljy ohje nimi netti muutama mustapippuri mitä mielenkiintoinen lämpö lämmittää käytetty käyttää kylmä kuutio kuori kirja kiehua kesäkurpitsa keittiö kattila kansi jää jättää jugurtti jewish jatko iso ihana herkullinen heittää dl anna ruokahistoria nelkytplusblogit kurpitsat kasvisruoka kastike hävikistä herkuksi gluteeniton


blogivirta.fi