Tänään on 12.11.2019 12:46 ja nimipäiviään viettävät: Virpi, Konrad ja Kurt. Käytämme EVÄSTEITÄ | MOBIILIVERSIO M.BLOGIVIRTA.FI
Kääpiölinnan köökissä:

Pehmeät porkkanasämpylät

Julkaistu: · Päivitetty:

Pitkästä, pitkästä aikaa innostuin leipomaan muksuille sämpylöitä. Tai oikeastaan leivoin nämä jo reilu viikko sitten, mutta on vaan ollut niin kiirus, etten ole ehtinyt kirjoitella reseptiä blogiin saakka. Siihen nähden, että edellisestä sämpylöiden leipomiskerrasta on tosiaan kulunut hyvä tovi, nämä onnistuivat hämmentävän hyvin. Sämpylät olivat ihanan pehmeitä ja sellaisena säilyivätkin muutaman päivän. Yleensä jätän porkkanaraasteen aika karkeaksi, mutta nyt raastoin sen hienoimmalla terällä mitä raastimesta vaan löytyi. Tottahan jauhoja piti laittaa sitten enemmän, mutta kummasti se tuntuma oikeaan jauhomäärään sieltä selkäytimestä löytyi. Toivottavasti seuraavaa inspiraatiota sämpylöiden suhteen ei tarvitse odotella ihan näin kauaa kuin nyt. Suolaa laitoin näihin aika reilulla kädellä, mutta ei nämä silti mitenkään suolaisia olleet. Tarvittaessa toki vähempikin piisaa. Porkkanasämpylät   (n.18-20kpl) 5 dl vettä 50 g hiivaa 1½-2 tl suolaa 1-2 rkl siirappia 200 g hienoa porkkanaraastetta 1 dl kauraleseitä  n.12-14 dl hiivaleipäjauhoja 3 rkl öljyä    Raasta kuoritut porkkanat hienoksi raasteeksi. Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi ja porkkanaraaste. Lisää leseet ja jauhoja vähän kerrallaan. Alusta taikina pehmeäksi. Jauhojen määrä riippuu porkkanoiden mehevyydestä. Lisää vielä öljy.    Peitä taikinakulho liinalla ja anna taikinan kohota noin 30 minuuttia. Kaada taikina hyvin jauhotetulle alustalle ja vaivaa vielä hetki. Jaa taikina 18 osaan ja pyörittele palat sämpylöiksi. Nostele sämpylät leivinpaperille pellille. Kannattaa jakaa sämpylät kahdelle pellille. Kohota vielä liinan alla noin 20 minuuttia.    Paista sämpylöitä koosta riippuen noin 10-15 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä ja saaneet vähän väriä. Kypsän sämpylän pohja on kauniin kullankeltainen ja kumisee siihen koputtaessa.

Avainsanat: suolaiset leivonnaiset ruoka porkkana leivät ja sämpylät leivonta foodlover öljy vesi vaiva tarvita taikina sämpylä suolainen suola suhde siirappi resepti raastaa päivä viikko odottaa muutama mitä minuutti liina pala pehmeä porkkanaraaste pohja pelti jauhot jakaa inspiraatio hiiva hetki dl blogi anna alusta aika kulunut kirjoittaa jauho leipoa leivinpaperi laittaa käsi kypsä kuumenna


blogivirta.fi